10. ruj 2010.

Pesto od persuna

Jedna od mojih poznanica mi je donijela jako puno persuna,jer kaze da joj u basti nista drugo ne raste osim njega :)
Posto ona inace dosta koristi persun u prigotovljavanju hrane,ja sam je pitala da li pravi pesto,???rekla je NE :)
Danas sam napravila 2 staklene bocice od 250 ml i sutra ce dobiti poklon !!
Inace ja ga koristim za pastu,uz meso sa rostilja,kao dip...

Bilo mi je potrebno:

1.5 salica persunovog lista,isjeckanog(1 svezanj)
1/2 salice proprzenih oraha
2 cenja cesnjaka
1/2-1 salica maslinovog ulja
1/3 salice parmezan,rendani
sol po potrebi

(SALICA=250ml)

Priprema
Persun oprati i staviti u salvetu da se prosusi,zatim grubo isjeckati.
Salicu od 250ml napuniti jedan i po puta ,onako da ne pritiskujete puno.
Ja sam imala 1 svezanj da sam ga mogla u ruci drzati !!

Persun staviti u multipraktik,dodati na tavici malo proprzene orahe,cesnjak,ocistiti i malo pritisnuti sirokom stranom noza,pa dodati u stroj,zatim sipati 1/2 salice ulja.

Sve skupa isjeckati ,pokupiti sve sto se podiglo uz ivicu multipraktika,pa dodati jos ulja ako treba i zaciniti sa soli.

Staviti dobiveni pesto u cistu zdjelicu i posluziti po potrebi.



Pesto moze stajati do 3 mjesaeca u frizider,ALI ga morate staviti u sterilne staklene flasice i na vrhu sipati maslinovo ulje,te hermeticki zatvoriti.

Broj komentara: 7:

  1. Nisam znala da ovako spremljen može da se čuva u frižideru. Vrlo dragodena informacija :)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Joj, pa ovo je savršeno, nisam neki ljubitelj bazilika, pa mi je ovo odlična zamjena.

    OdgovoriIzbriši
  3. odlična ideja! ako može od bosiljka i rikule, zašto ne i od peršina?! ne bi mi nikad palo na pamet :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Obožavam ovakve stvari. Kod nas u Dalmaciji se obavezno u sve stavlja pešt (pesto) od peršina, češnjaka i pancete. Kako ja volim eksperimentirati tako sam ga znala obogatiti s parmezanom, a sad ću pokušati i ovu kombinaciju s orasima. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Pogresio sam na komentaru pa sada da popravim, rekao sam da sam pravijo od bosiljka a od persuna nisam probao, super ideja. Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  6. Evo oped ja, da nebi bilo zbrke, napravijo sam i ja pesto, pa te molim da pogledas...Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.