6. lip 2014.

Kikiriki keksici /kosarice sa nadjevom od cokolade



Kikiriki kesici/kosarice sa nadjevom od cokolade

1/2 salice smedeg secera 

1/2 salice bijelog secera 

1/2 salice kokosovog ulja ili omeksalog maslaca 
1 jaje 
1 zlicica vanilin extrakta ili vanilin secer 
1/2 male zlicice sode bikarbone,prstohvat soli 
1/2 salice kikiriki maslaca 
1+1/4 salice brasna

Fil/nadjev

1 salica mlijecne cokolade za kuhanje 
1 salica tamne cokolade za kuhanje 
1 konzerva slatkog kondenziranog mlijeka 
1vanilin secer 
50gr bijele cokolade za ukras
(1 salica =250ml)

Pjenasto izmijesati maslac sa obje vrste secera.
Ako nemate smedi secer,dodajte bijeli,izgubice se malo aroma karamela koji inace daje smedi secer i keksi ce biti svjetlije boje,no jednako su ukusni i slatki.
dodati sve ostale navedene sastojke i napravite tijesto.

U malene(mini)kalupe za mafense staviti po jednu kuglicu tijesta(1 velika zlica )i sve tako dok se ne potrosi svo tijesto.






Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 160C,14-16 minuta.
Izvaditi i prohladiti 1 minut.
Sada nekom okruglom zlicom(kao sto je zlica za vadenje kuglica od lubenice ili manji cep ili....)napraviti udubljenje na svakom keksicu,tako da izgledaju kao kosarice.
Pustiti da se ohlade.

Dok se keksici/kosarice hlade,napraviti fil/nadjev.

U manju serpicu staviti slatko kondenzirano mlijeko,obje vrste cokolade ili samo jednu ako vise volite,vanilin secer ili extrakt,a moze i bez toga.
Na niskoj temperaturi polako uz stalno mijesanje otopiti cokoladu...mijesanjem cete vidjeti kada je fil spreman,odnosno,dovoljno gust da se moze maknuti sa sporeta.
Malo prohladiti.

Napuniti deblju vrecicu za zamrzivac sa filom i odrezati malo vrh,pa polako puniti kosarice koje predhodno izvadite iz kalupa.

..kosarice se lako vade ako koristite kokosovo ulje,no ako koristitie maslac,samo namazite kalupe masnocom i malo pobrasnite ,tako se nece tijesto zalijepiti i kolacici ce lako izaci iz kalupa,ako ipak se ipak malo zalijepe,polako plasticnim nozem prodite okolo ivice ,tako cete ih osloboditi i izvaditi.

Ukrasiti sa bijelom cokoladom ili kako zelite.



Mozete peci i samo keksice,tada nije potrebno da ih stavljate u kalupe,nego samo napraviti koptce i staviti peci,pecene malo ukrasiti cokoladom.


Recept preuzet odavde.

4 komentara:

  1. Odlicno, ne uzima mnogo vremena na oblikovanje korpica. Jedna od najomiljenijih kombinacija !

    OdgovoriIzbriši
  2. Preslatko izgledaju, divan receptic za puuun tanjir kolacica.:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Krsno izgledaju ali nikako nisam navikla na okus slatkog kikirija. MOram mu pružiti još jednu šansu.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.