12. tra 2015.

Macje oci





         Nekada jako popularan kolac.
Danas se moze naci u puno verzija,odnosno ,svako ga sprema prema svom ukusu.

Ja ga pravim ovako.

Rolat:

5 jaja,odvojeno
4 zlice secera
2 zlice kakaoa
1 zlica brasna 
1 zlica mljevenih badema ili oraha
malo praska za pecivo( 1 zlicica)

  Odvojiti bjelanjke od zumanjaka.
Bjelanjke i secer izmutiti u cvrsti snijeg..dodati zumanjek i rucno izmijesati.

Prosijati brasno ,praska za pecivo i kakao,dodati ulupanim bjelanjcima i sve lagano ,rucno izmijesati.
smjesu izliti u veci lim(uobicajeno je lim od rerne,elektricnog sporeta)koji namazete masnocom i pospete brasnom ili staviti papir za pecenje da se rolat ne zalijepi za tepsiju.


U meduvremenu napraviti fil.
Fil:

3 jaja
100gr secera
200gr cokolade(bijela ili tamna,po zelji)
2-3 zlice kuhane kave ili 2 vrecice burbon vanilija secera

250gr maslaca
4-6 banana


    Jajaj dobro izmixati sa secerom,da dobiju lijepu svijetlu boju..staviti u mikrovalnu pecnicu na 2 minuta,promijesati,ponoviti jos 1 minut,dodati iskidanu cokoladu i izmijesati.
Ostaviti da se prohladi pa dodati omeksali maslac.

Rolat se ispekao,izvaditi ga van i preokrenuti na papir za pecenje ,koji malo posecerimo.
skloniti papir na kojem se pekao rolat,ako ste ga koristili,te zamotati rolat sa obje strane ka sredini,pustiti da se ohladi.


Sada je red da filujemo rolat.
Lagano odmotati strane rolata,premazati filom,te sa svake strane staviti oguljene banane..uobicajeno to bude 4 ali ako treba jos da se dopuni linija,dodati jos koju bananu...isto tako kako smo polako odvili stranice rolata,sada je trebamo zamotati..polako  ima dosta fila.

Spoj rolata ,kao i cijeli rolat premazati sa ostatkom fila..posuti sa bademom ili orasima i prosarati cokoladom.



**Napisla sam da se moze koristiti bijela ili tamna cokolada,kao i dodatak kave ili vanilin burbon secera.
Ja u tamnu cokoladu ,dodajem kavu,a u bijelu cokoaldu ,burbon vanilin secer jer se tada vide male tockice vanilije  u bijelom filu.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.