18. lis 2015.

Salate

                Salate jako volim,posebno u ljetnom periodu kada nam bude svakodnevno na stolu,nebitno da li je rucak ili vecera.
Napisacu dvije meni jako ukusne salate,koje se mogu posluziiti kao glavno jelo uz komadic mesa ili ribe.




SALATA OD SLANUTKA

200g skuhanag slanutka
1 manji( ljubicasti )luk
50g suhog paradajza
(susenog na suncu,vakumski zapakovan bez ulja ili domaci proizvod)
1 zlicica tucane paprike
70gr feta sira

Preljev za salatu:

2 zlice sjeckanog persuna
1cesanj cesnajak/izrendati
1 limun,koricu izrendati,sok iscjediti
4 zlice maslinovog ulja
sol i biber po potrebi


Skuhani slanutak staviti u zdjelu.
dodati na tanke rezance izrezan luk i suhi paradajz.

Feta sir isjeci na manje kocke,dodati u zdjelu.

U manju teglicu sipati ulje,limunov sok,rendanu limunovu koricu,isjeckani persin,izrendani cesnjak.
zatvoriti teglicu i dobro promuckati.

Preliti salatu,pustiti par minuta da se sastojci prozmu te posluziti.





Najljepsa je dobro ohladena sa komadom prepecenog domaceg kruha !!


Izvor





SALATA OD KARFIOLA

1 manja glavica karfiola
3-4 kuhana jaja
1 luk(ljubicasti ili mladi luk)
2 zlice kapara

Preljev:
3 zlicice senfa
3 zlice jabucnog octa/sirceta
4 zlice maslinovog ulja
1 zlicica kopra/mirodjije


           Karfiol ocistiti i podjeliti na manje komadice,skuhati.
(ja karfiol kuham na pari,vi mozete u loncu sa dosta slane vode).

Uporedo s kuhanjem karfiola,skuhati i jaja u zasebnog posudi.

Skuhan karfiol staviti u zdjelu,jaja ociti od ljuske i isjeci na komadice,dodati u zdjelu.



Napraviti preljev(kao za predhodnu salatu)sve staviti u manju teglu,zatvortit,izmuckati i preliti preko karfiola..pustiti da malo odstoji,promijesati i posluziti.


Izvor





SALATA OD KOMORACA I ROTKVICA

1 komorac
5 rotkvica
2 zlice proprzenih pinjola
3 zlice kiselog vrnja
1 zlicica hrena(gotovi kupljen)
soli i bijelog bibera -po potrebi

Povrce oprati,isjeckati,zaciniti i ostaviti barem 10-ak minuta da se salata marinira u svom saftu..posluziti.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.