20. svi 2010.

Pecena Tuna Siciliana





Volim kad naidem na lijepu,svjezu Tunu,toliko me njeno meso (samo bojom)podsjeca na svinjsku ruzu,jeste snijesno ali eto meni je tako,dok ukus cini svoje,topi se u ustima,samo ako je dobro spremljena !

Za 4 osobe je potrebno:
4 zlice maslinovog ulja
2 zlice limunovog soka
2-3 zlice bosiljka(isajeckati)
4x 175 gr odrezaka Tune
60gr crnih maslina
1 zlica baby kapara
2 fileta incuna iz ulja
400gr svjezeg paradajza
2 zlice krusnih mrvica

Tunu staviti u marinadu,koju napravite od 2 zlice ulja,2 zlice limunovog soka i 1 zlica isjeckanog bosiljka.Ostaviti u frizider.



Paradajz zarezati na vrhu u krizic,pa preliti vrelom vodom,nakon par sekundi,prebaciti ga u hladnu vodu,da mu spadne kozica.
Ocistiti od sjemenki i isjeckati,staviti u zdjelu.

Masline iskostiti,pa i njih isjeckati i dodati paradajzu.
Incune,takoder isjeckati i pomijsati sa ostatkom u zdjeli,a kapare oprati pod hladnom vodom prije dodavnja.
Sve preliti ostatkom ulja i posuti ostatkom bosiljka.
Izmijesati i ostaviti na stranu.

Odreske tune sloziti na lim ,pa preko staviti mjesavinu iz zdjelice,posuti mrvicama i peci u predhodno zagrijanoj rerni na 200C,oko 20-ak minuta.



ILI

Ispeci odreske Tune u dobro zagrijanoj tavi,pa odozgo samo staviti mjesavinu paradjza,bosiljka,incuna,maslina i kapara.
Tuna mora ostati u sredini malo roza boje,pustit ce sok od pecenja i povrce odozgo,....divan rucak !!

Posluziti uz domaci kruh,jer ce biti tocanja/umakanja :)

Broj komentara: 5:

  1. Obožavam tunu, odličan recept i divne slikice!

    OdgovoriIzbriši
  2. Zaista divan rucak... prefino izgleda...

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmmm,.... predivno... Samo da mi je još doći do svježe tune...

    OdgovoriIzbriši
  4. Ajme, ajme,...predivno ti je ovo novo zaglavlje!

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala !!U zaglavlju je poklom od meni veoma drage osobe,a vidi se i odakle je ;) !!!!

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.