31. srp 2010.

Dvostruko cokoladni puding u sopstvenom umaku



Najbole prija u zimi.Kada je vani hladno ,a mi se u toplom kutku naseg boravka sladimo sa ovim divnim cokoladnim pudingom.Jos topao tako prija u hladnim,kisnim i tmurnim danima.

Dvostruko cokoladni puding u sopstvenom umaku
(double-choc self-sausing puding)





Za 4 osobe:
75gr maslaca
2/3 case mlijeka
1 1/4 case secera
1 casa brasna+ a zlicica praska za prcivo
1/4 case kakao u prahu
100gr bijele cokolade,ilomiti na manje komadice
1 1/2 casa vrele vode

slag ili sladoled-za posluziti uz puding
1 casa=250ml
1zlicica=5ml
4 manje posudice ili case ili
jedan vatrostalni kalup za pecenje(2lit)

Zagrijati rernu na 180C
Premazati maslacem kalupice ili jedan kalup.
U serpicu staviti maslac,mlijekoi 3/4 case secera i pustite da se maslac na niskoj temperaturi otopi.
U zdjelu prosijati brasno,prasak za pecivo i 2zlice kakaa.U sredini napraviti udubljenje ,pa sipati otopljenu smjesu maslaca,secerai mlijeka.
Izmijesati da se poveze.Sipati u pripremljene kalupice/kalup.
u sredinu staviti,rasporediti bijelu lomljenu cokoladu.
staviti kalupice na lim za pecenje
Prosijati preostali kakao preko svakog kalupa,posutu sa ostatkom secera.



Vrelu vodu podjednako rasporediti i sipati na svaki kalupic ili svu vodu sipati na jedan kalup,preko poledine zlice,kako nebi pravila voda udubljenje u smjesi koja se treba peci ,jer to se dogada ako direktno sipamo vrelu vodu.

Ovako preko poledine zlice,voda ce se razilaziti po povrsini koalupa,tj cokoladne smjese ,a prilikom pecenja ,ta voda ce proci na dno kalupa i tako cemo dobiti cokoladni UMAK.

Staviti tako pripremljene kalupe u zagrijanu rernu i peci oko 40 minuta



Peceni puding posuti kakaom i servirati uz slag ili sladoled .

Broj komentara: 8:

  1. Ellerinize sağlık. Çok güzel,iştah açıcı ve leziz görünüyor.

    Saygılar.

    OdgovoriIzbriši
  2. ajme...sad bih zaronila žlicu u njega! savršeno :) i fotke su fantastične!

    OdgovoriIzbriši
  3. ovo deluje PREFINO! definitivno moram da probam da pravim, samo mi jedna stvar nije jasna :( kako se izvodi postupak pecenja - onaj deo sa vodom, oprosti, nije mi jasno. da li posipas vodu po samoj smesi koju si stavila u kalupice? zasto se to radi? ne razvodni to puding?
    Hvala unapred! ;)
    Btw, od kako sam pronasla tvoj blog, ne skidam se, citam recept po recept, imas divne slike i recepte! Definitivno cu da krenem u isprobavanje ;) svaka cast!!!
    Pozdrav veliki!

    OdgovoriIzbriši
  4. Divan ti je blog i ne mogu da prestanem da ga citam, od kako sam te nasla ;) Prelepe recepte i fantasticne slike imas tu ;) Moram krenuti polako u isprobavanje ;)

    Samo jedno pitanje u vezi za ovim receptom - nije mi bas jasno - polivas vodom smesu u kalupicima? Zar se ne razredi od toga? Nije mi najjasniji taj deo, ako mozes molim te mi objasnis malo, posto bih volela da probam da pravim ovo ;) Hvala unapred!


    nastasja
    http://kuhinjica.blog.rs/

    OdgovoriIzbriši
  5. Nataly,slobodno radi tako kako pise..znaci:
    1-biskvitna smjesa,sve napraviti za nju i staviti u kalupice/case
    2-secer,kakao sta vec dode,posuti preko biskvitne smjese,zatim
    3-preliti vodom !!!!

    4-staviti peci!!

    U toku pecenja voda ce pomocu secera i kakaoa napraviti umak/sos../.isto kao na sporetu kada se kuha u serpici ,pa se zgusne,sada se to desava u rerni u kalupicu,a tjesto ce se normalno ispeci i "plivati" ce iznad umaka..samo nemoj dozvoliti da se prepece jer ce se umak jako zgusnuti pa nece biti socno!!!!
    Sretno,pisi ako nesto treba !!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Mirjana, hvala puno na odgovoru! ;)
    Ovo moram probati jer jako volim cokoladne stvari, a ovo deluje ultrafantasticno i jela sam nesto slicno u mom omiljenom restoranu ;)
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  7. PS - Oprosti sto sam prethodno napisala 2 komentara, jer ih isprva nisam videla, a poruku ispod nisam shvatala (da cekaju na moderaciju), jer je ispisana na arapskom :( Tek kad sam prevela u Google translate, skontala sam da ce ih biti dva ;) Obrisi jedan, ako zelis...
    Hvala i izvinjavam se ;)

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.