24. sij 2010.

Salate



Dani su dugi,temperature visoke,a djeca na skolskom raspustu.
Ovo zadnje mi najvise zadaje glavobolje,jer uobicajeno Januar mjesec idemo negde van NSW,ali ove godine smo kuci..ma nije mi tesko palo jer prosla godina je bila jako naporna i jedva sam cekala da se odmorim.Kako su velike vrucine,tako nema ni nekog velikog spremanja jela!Pretezno se jede pasta,salate i voce,sokovi i voda se pije u neogranicenim kolicinama!!
Nedavno sam napravila tri salate koje su nam se jako svidjele,tako da cu ih zapisati,pa neka se nade nekome pri ruci,jer su zaista osvijezavajuce.



SALATA OD ROTKVICE

-crvena rotkvica
-jogurt
-kiselo vrhnje
-hren(iz stklenke,gotovi)
-soli ,po potrebi

Rotkvicu oprati,isjeci na snitice,pa dodati ostale namirnice.
Dobro ohladiti i ohladeno posluziti!
Kolicine stavljate,po zelji!




PUNJENI PARADAJZ

-paradajz
-krastavac
-luk
-feta sir
-svjezi origano
-maslinovo ulje,ocat balsamico

Paradaj,ako je veliki,prepoloviti,idubiti(ocistiti)unutrasnjis,tako da ostanu samo stjenke paradajza,a ako je manji,odrezati pri vrhu,iscistiti unutrasnjost,pa puniti sa ostalim povrcem i sirom,koje izrezemo na kockice,
Odozgo preliti s mjesavinom maslinovog ulja,balsamico octa i sitno sjeckanog origana.
Dobro ohladiti i uzivati u osvjezenju !




SALATA OD SPINATA I PARADAJZA

-250gr cherry paradajzica
-100gr sinata(mladi listovi)
-3 luka(mladi i zeleni dio)

Oprati povrce,sloziti u zdjelu za salatu.
Paradajz,prepoloviti na pola ,ako je veci.

Preliti da umakom(dressing) za salatu

1/2 zavezljaja(bunch) listova bosiljka
1 zlica maslinovog ulja
1 zlica limunovog soka
Staviti sve u mali multipraktik i isjeckati da bude kao namaz!!
Dodati soli i bibera,po ukusu i preliti samo pola umaka,pa laganim pokretima salatu izmijesati da umak oblozi svaki listic.

Dodati jos umaka,ako je potrebmo.

20. sij 2010.

Za ljubav moga muza!!




20.01..Krsna Slava,Sv.Jovan


Kazu da razlicite vjere ne mogu zajedno,da svako vuce na svoju stranu i da dolazi do razlaza bracnih parova.
Istina,do rastave dode i kod bracnih parova iste vjeroispovijesti,pa zato ja ne vjerujem u to,a to mogu licno da potvrdim !!
U mijesovitom braku sam 23godine i ako se supruznici podpomazu,razumiju,sve nesuglasice se mogu rijesiti bez problema.
Moj muz je prije 5 godina izgubio majku,a to znaci da su oba roditelja otisla na vjecni pocinak,a kako je po Pravoslavnom obicaju red,sin preuzima Krsnu Slavu!!
Moj muz nije nikada bio bogomoljac,nije pridavao vaznost za obicaje,tradiciju..
Ja sam uvijek zeljela da vidim kako to drugi rade ,te sam svake godine,dok smo bili u Bosni posmatrala moju pok. svekrvu kako to ona radi.
Svekrva je uvijek voljela da ja napravim sarmu i ispecem kolace,a sve ostalo je uradila ona i djed,tako je zvala svog muza.
Ja danas u znak zahvalnosti mojim pok. svekru i svekrvi, sto su mi podarili divnog muza,a mom muzu za svu ljubav i paznju koju poklanja meni i nasoj djeci,odrzavam tradiciju Krsne Slave,jer vidim da taj obicaj,moga muza cini sretnim.
Vidim da je radost na njegovom licu svake godine kad se susretnu najblizi nam prijatelji,kumovi.



U Australiji smo nas cetvero sami,pa sama pomisao da su sestre i braca daleko od tebe,smisao starih obicaja dobiva na jacem i snaznijem sjecanju,sjecanju na djetinjstvo,roditelje kojih vise nema i jacu povezanost s ostatkom rodbine.



Spremaju se raznorazne delicije iz rodnog kraja,od juhi,corbi,sarme,pecenja,pa sve do kolaca,vina,rakije,piva,...


Ja sam pravila i isprobala divne recepteod svih Vas,tako da Vam se ovom prilikom zahvaljujem!!


Delicije su spremljene s puno ljubavi i postovanja,prema Njima,Vama i mojim bliznjima !!

12. sij 2010.

Peceni ricotta sir sa rajcicom i slaninom



Ako od ranog jutra krenete sa obavezama,tada se cesto nademo u situaciji da smo propustili dorucak,a rucak nam je jos daleko.
Sprijeciti glad ili uzeti neki "slatkis"uz kavicu,pa cemo na glad zaboraviti!!
To moze proci kod mog muza,jer on ustvari ne pije kavu s kolacem,on jede kolac
s kavom !!Mogu ja i tako,ali ce mi u podsvijesti stalno biti na pameti dorucak koji sam propustila.
Danas sam se nasla u slicnoj situaciji,ali sam imala sve namirnice kuci,tako da sam pocela s pripremom i dok se sve to peklo,mi smo popili kavicu bez kolaca,ali smo zato imalo ovo !!

Sastojci- 3 krompira(oko350gr)
- 250gr suhog mesa(po vasem izboru)
- 2 jaja
- 1kg ricotta sira
- 50gr parmezan,izrendanti
- 1/2 case,mix zacina(persun,bosiljak,origano,vlasac)
- 250gr cherry rajcica
- maslinovo ulje,balsamic ocat
- extra slaninice i kruh,salata

Priprema

Zagrijati rernu na 180C
Krompir ocistiti i staviti da se kuha.
Ne smije biti prekuhan !

Isjeckati sto sitnije suho meso(po vasem izboru)
ja sam koristila suhi vrat.

Isjeckati sve zacinske biljcice.

Skuhani krompir izrendati,pa staviti u vecu zdjelu i dodati
zacisko bilje,suho meso.

Siru dodati jaja i DOBRO izmutiti(mozete staviti u multipraktik)
da bude maziv,pa dodati u zdjelu ostalim namirnicama.
Dodati soli i bibera,po ukusu .

Lim velicine10×30cm obloziti papirom za pecenje,pa napuniti
dobivenom smjesom ,te staviti peci
Peci oko 25-30 minuta,da dobije finu rumenu boju !!




Izvaditi vani i pustiti jos 10 minuta da stoji u limu .

U medu vremenu staviti na drugi lim chery rajcice,politi malo s maslinovim uljem i slaninicu,koju zarezete kao lepezu,da se pece na 200coko 10minuta!

Na tanjur staviti par listica zelene salate,poslagati pecenu rajcicu,odrezati dva komada sira i uz sir sloziti slaninicu.

Preliti sa malo mijesavine maslinovog ulja i balsamico octa.
Posoliti i pobiberiti,ako zelite !!

Pazite na slaninicu ako je previse tanka,bice brze pecena od rajcice!!

Mozete dodati prepeceni kruh !

11. sij 2010.

Savici od patlidzana



Vremenske prilike i ne prilike su uobicajene za Australiju.
Ovih dana su temperature dosegle 38C,tako da izaci vani stvarno predstavlja glavobolju.Ja ne mogu piti vodu ako predhodno nesto ne pojedem,ne znam zasto,ali takva sam ,a sada je suvise kasno da se mijenjam :)
Ljeti dosta jedem povrca,moji ukucani nisu bas ljubitelji,ali nemaju izbor,osim da si sami kuhaju,a kuhati na vrucini,eee,to samo mama moze !!

Potrebno je
- 1,2 kg patlidana(2 srednje vel.patlidzana)
- ulje ili (ulje u spreyu
- 350gr spinata(ja imala pola od toga)
- 250gr svjezeg sira(ricotta)
- 2 zlice kiseleog vrhnja
- 1 cen cesnjaka

SALATA- 3 srednja paradajza
- 10 crnih maslina
- 2 zlice kapara
- 2 zlice persunovog lista-sjeckanog
- 1 zlica maslinovog ulja + limunova korica(narendana)
- parmezan,koliko volite

Priprema
Patlidzan oprati,posusiti i narezati po duzini.
Zagrijati tavu,posprejati uljem i peci snite patlidzana sa obadvije strane.
Pecene sloziti na tanjur.
U serpicu staviti vrhnje,sir i spinat.

Spinat ako je svjezi,treba ga skuhati,samo 1 minut,
toliko da uvene,pa ga dobro iscijediti od vode.

Ako je zamrznut,odmrznuti ga ,ocijediti od viska tekucine,
isjeckati,pa dodati u serpicu,zajedno sa cesnjakom.

Pustiti da se zagrije,zaciniti po zelji.

Zatim svaku snitu patlidzana premazati duzinski sa

pripremljenom smjesom i zarolati.
Svaki taj savitak staviti u masnocom namazanu posudu
za pecenje i prekriti folijom.
Peci na 180C oko 10 minuta.

SALATA
Paradajz isjeckati na sitne kockice
maslinama povaditi kostice i isjeckati ih.
Kapare oprati i dodati smjesi.

Isjeckati persunov list,pa ga isto dodati mjesavini
paradajza,maslina i kapara.

Malo pouljiti,naribati limunovu koricu i posoliti.
Preliti preko savitaka i posluziti.

ILI,ovako,u sosu od paradajza



SOS/UMAK OD PARADAJZA

8 zlica maslinovog ulja
- 2 cenja cesnjaka/bijelog luka
- 1 zlica origana
- 1 zlica bosiljka
- 800gr svjezeg paradajza ILI iz konzerve
- 1 glavica luka
- 1 zeleni dio(pero,drska)celera
- morka so,svjeze mljeveni crni biber
- 1 zlica secera

Priprema

Na ulju dinstati sitno isjeckani luk,pa kada pocme mijenjati boju,
dodati sitno sjeckan celer,prziti par minuta,pa dodati cesnjak,
prziti 1 minut,zatim dodati paradajz,...
smanjiti temperaturu,te pustiti da polako kuha.

Dodati zacine i secer!

9. sij 2010.

Sedmo nebo


Kolac s okusom kave !!

tijesto

- 1 oblatna(list)
- 4 jaja
- 180gr secera
- 100gr oraha

Krema
- 200gr maslaca(margarin)
- 1 zumanjak
- 150 gr secera u prahu
- 4 zlice jake kuhane kave

Priprema:
-Pjenasto umutiti jaja sa secerom i na kraju
lagano umijesati orahe i snijeg od bjelanjaka.
Pripremljeno tijesto izliti na oblatnu(1 list)i ispeci.

Krema-Pjenasto izraditi maslac(margarin) sa secerom,dodati zumanjak i kuhanu kavu.
Premazati ohladeni kolac i ukrasiti prema zelji.

-ja sam stavila cokoladnu glazuru-200gr cokolade za kuhanje

-4 zlice ulja
sve sam otopila na pari,prohladila i premazala kolac.
Moja bilješka:

6. sij 2010.

Dip od oraha i paprike



Nisam ja veliki ljubitelj dipova,ma ustavri "ne znam" da jedem ta posluzenja!!
Sjediti i grickati,nisam navikla,uvijek sam u pokretu,a kada sam gladna,uzmem nesto konkretno i najedem se.
Za mene grickalice,samo pokvare rucak,dok moja kcerka voli umakalice,grickalicei naravno TV ili knjigu za citanje,ja suprotno od svega toga!!
Posto moji ukucani nose hranu sa sobom,svi osim mene :),dosta cesto koristim ovaj dip,kao namaz po kruhu !!

Sastojci
- 3 velike crvene paprike
- 1 ljuta feferona(ako volite ljuto)??
- 2 cesnja cesnjaka
- 1/2 case svijezih mrvica
- 1/2 case oraha(przenih)
- 1 zlica limunovog soka
- 1 zlicica cumin -ako volite??
- 1/4 case maslinovog ulja
Priprema
Papriku,oprati,obrisati i staviti peci(kao za salatu).
Pecenu oguliti i ocistiti od sjemenki.
Napraviti svijeze mrvice!

U multipraktik staviti papriku(i feferonu ako volite ljuto),
cesnjak,orahe(malo proprzene),limunov sok,pa samljeti…da se dobije fina maziva smjesa.



Dodati ulje i vise ako je potrebno,svijeze mrvice,pa sve sjediniti.
Zacini po zelji(soli,bibera).
Staviti u zdjelice i posluziti.



DIP/NAMAZ OD SLANUTKA I MRKVE



2 zlice maslinovog ulja
- 1 zlicica cumin (ako volite)
- 1zlicica coriander(ako volite)
- malo suhog chilli-a
- 2 velike mrkve ili (300gr bundeve)
- 2 cesnja cesnjaka
- 400gr slanutka(ja koristila iz konzerve)
- 1 zlica Tahini paste
- 1 zlica limunovog soka
- tople vode-po potrebi
Priprema
Mtkvu osistiti,nasjeckati,pa staviti u
serpicu na maslinovo ulje da se przi.

Dodati cesnjak i zajedno dinstati pod poklopcem,
uz dodatak vode,dok mrkva ne omeksa.

Ohladiti,pa staviti u multipraktik,zajedno sa svim ostalim
dodacima i umutiti smjesu,koja se fino moze razmazivati,

Zaciniti po ukusu i posluziti

4. sij 2010.

Nagrade

Prekrasna nagrada od http://vrtaljica.blogspot.com/


,

ukrasila je moj blog,ja je saljem dalje !!

1.http://moje-grne.com/
2.http://receptiizmojebiljeznice.blogspot.com/
3.http://mamajacooks.blogspot.com/
4.http://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/
5.http://shangrilafood.blogspot.com/
6.http://www.blogoye.org/staimazaveceru
7.http://sweetcorner-
jasenka.blogspot.com/

8.http://cafechocolada.blogspot.com/
9.http://mojihtristocuda.blogspot.com/
10.http://www.maminajela.com/
11.http://kcbyjafi.blogspot.com/
12.http://closetcooking.blogspot.com/



Jos jedna nagrada

takoder sa bloga http://vrtaljica.blogspot.com/
odlazi :

1.http://cafechocolada.blogspot.com/
2.http://www.maminajela.com/
3.http://moje-grne.com/
4.http://palachinka.blogspot.com/
5.http://sandrine-x.blogspot.com/

Cokoladno-bademasti kolac


Svake godine Januar mijesec mi je prepun obaveza.
Uvijek radim za Praznike,pa tako sam i ove godine izasla u susret svom mladom kolegi i sastavila 2 nedjelje rada bez odmora,ma nije to nista za jednu 43-ogodisnju,zenu,majku dvoje djece i najdobrijeg muza na Svijetu !!

Mom kolegi je 28 god,ima 3 pomocice i kaze da je umoran od posla!!:))Ja nisam !!
Danas sam napravila par vrsta kolaca,za meni dragu osobu,jer se priblizava Pravoslavni Bozic,pa da su kolaci gotovi!!

Kako su svi kolaci bili namjenjeni drugome,morala sam i jedan napraviti za nas.
Fin,cokoladni i ne tako veliki,da se brzo pojede !!:)

Sastojci
- 80ml vrele vode
- 150 gr otopljene cokolade
- 150gr neslanog maslaca
- 265gr smedeg secera
- 125gr badema(samljevenih)
- 4 jaja
- 35gr kakao u prahu
Priprema
Zagrijati rernu do 180c !

U vreloj vodi razmutiti kakao u prahu,pa dodati
maslac,cokoladu,secer.

Sve mijesati dok se sve namirnice fino ne povezu,zatim dodati
jedan po jedan zumanjak,bademe i cvrsto ulupane bjelanjke,
koje zicom za mucenje,lagano u dva puta umijesamo u cokoladnu smijesu .

Lim,cetvrtast(19×19),obloziti papirom za pecenje,
pa sipati dobivenu cokoladnu smjesu i staviti peci

na 180C,oko 40-45minuta !!
Kolac se ne smije presusiti,mora ostati vlazan u sredini,ali ne i ne pecen!

Ohladiti,pa izrezati na kocke i posuti sa dosta
kakaa u prahu ili cokolade !!

Moze se posluziti sa vocem i slagom ili po Vasoj zelji !!!!

1. sij 2010.

Slani muffins




Volim hranu !!
Bila sam uvijek veliko i napredno dijete,a kako i necu,kad sam se rodila sa 5.5kg,nesto malo vise nego moj sin!! :)
Mama me je hranila grizom i "papicom",to meni dode kao Bechamel sos,ona tada nije znala za taj naziv !!
Kruh se pekao svakodnevno,sto je ostala tradicija i u mojoj kuci,mada ga ne pecem toliko puno,ali sta cesto pravim i da se uvijek pojedede,su muffinsi.
Muffinse sam otkrila dolaskom u Australiju.
Volimo i slatke i slane,ali mogu reci da su slani vise zastupljeni na jelovniku.

Ovaj je bio zadnja "novina"u mom spravljanju muffinsa,slanih,dakako !! :)

Sastojci

- 1.5 casa brasna
- 1 zlicica praska za pecivo
- malo crvene paprike(pola zlicice)
- 1 krompir(izrendati)
- 3 mlada luka ili(pola glavice obicnog luka)
- 1/2 case susenog paradajza iz ulja
- 1.5 casa tvrdog sira (podravec ili sl.)izrendati
- oko 1/2 case mlijeka(ili jogurta)
- 1 jaje
- jos malo paradajza i sira za posuti odozgo!!

CASA=250ml

Priprema
U zdjelu staviti prvo suhe sastojke,zatim dodati povrce,sir
i izmuceno jaje s mlijekom ili jogurtom,pa sve izmijesati da se
spoji i stavljati u kalupe za muffin.

Smjese ima za 12 muffina!
Peci u predhodno zagrijanoj rernina 180C,oko20 minuta.



Posluziti dok su jos topli

Kitnikez/Quince paste

     Cudan naziv ali ljubitelji Dunja zasigurno znaju o cemu je rijec! Prava delicija,posluzen sa mekom vrstom sira na tankom komadicu kre...