30. svi 2010.

Losos zalogajcici



Brzo za napraviti,a odusevit cete se finim okusom.
Mogu se praviti sa raznoraznim nadjevima.Ja sam ovog puta odabrala losos,malo promijenila nadjev,ali sam svejedno bila odusevljena...treba ih jesti dok su topli !!

TIJESTO

300gr brasna
1 mala zlicica praska za pecivo
185 ml mlijeka
50gr hladnog maslaca
1 suhog kopra

Nadjev

100gr kiselog vrhnja
100gr cream sira
100-200gr dimljenog lososa



Za tijesto,staviti brasno u zdjelu,dodati maslac i napraviti mrvice,zatim dodati ostatak namirnica i zamjesiti tijesto.Ponekad treba dodati malo vise tekucine,da se moze naporaviti fino elasticno tijesto,koje se ne lijepi ,a fino se da razvaljati.

Razviti tijesto na dimenzije 30x20cm,premazati sa vrhnjem i sirom(umutiti zajedno),pa poslagati snite lososa,preko namaza.
Urolati kao rolat i isjeci snite.
Meni izade12-14 snitica,u zavisnosti koju debljinu zelimo.
Postaviti papir za pecenje u lim,u kojem cemo peci zalogajcice i poslagati zalogajcice,te staviti peci u predhodno zgrijanu pecnicu na 180C,oko 25 minuta.

Posluziti jos dok su topli,uz dodatak kiselog vrhnja i svjezih krasrtavaca !!








24. svi 2010.

Kolac od jabuka i pinjola




Divan kolacic,koji s uzitkom jedete,hladan ili topao,sa sladoledom ili bez,.....

Za kolac vam je potrebno:
150gr brasna
1 zlicica praska za pecivo
110gr secera
korica i sok od 1 limuna
3 jaja
125gr maslaca
5 crvenih jabuka
100gr pinjola
secer u prahu,sladoled ili slag

Maslac otopiti i pustiti da se prohladi.
Zagrijati pecnicu na 180C.
Jabuke osictiti od kozice i sredine,pa tanko izrezati,zatim staviti u zdjelu u koju smo iscjedili limun.Promijesati jabuke da budu sve obuhvacene sokom kako nebi potamnile.
U drugu zdjelu prosijati brasno,prasak za pecivo i dodati izrendanu koricu limuna.
U sredinu dodati prohladeni maslac,vilicom izmucena jaja ,te sve fino drvenom kuhacom izmijesati da se napravi gusto tijesto.

Lim za torte,promjera 20cm,namazati masnocom i posuti brasnom,zatim sloziti pola tijesta na dno kalupa,razmazati poledinom zlice,sloziti pola isjecenih jabuka,posuti pinjolama,ali ostaviti malo ,jer treba za gornji dio kolaca!!




Lagano pomocu zlice ponovo rastanjiti ostatak tijesta po jabukama i sloziti ostatak jabuka i posuti pinjolama.
Staviti peci u predhodno zagrijanu pecnicu .Pece se oko 40 minuta,ali svejedno treba provjeriti jer kolac je malen ,pa time moze biti brze gotov ili mozda treba smanjiti temperaturu,sve zavisi od pecnice.

Pecen kolac obilato posti secerom u prahu i posluziti.


Posluziti samostalmo, uz sladoled ili tuceno slatko vrhnje!!

Parmezan piletina





Kupila sam malo vece pile i bilo bi mi previse da napravim samo jedno jelo..evo sta sam uradila!!

Za piletinu s parmezanom je potrebno:
maslinovo ulje
1 casa krusnih mrvica
1-2 jaja(zavisi od velicine)
12 komadica pilecih fileta(ja sam imala cijela pileca prsa,bijelo meso)
soli i biber
parmezan-po potrebi,ja sam ga stavila u smjesu mrvica i ostatak od nekih 60gr ,sam pomijesala s mozzarellom.

za UMAK je potrebno:
1 casa passata sosa
1 casa bosiljka(listici)
1 casa mozzarella,izgratana
parmezan

Posto sam ja koristila cijelo bijelo meso,fino sam ga isjekla na snite,kao sto su fileti,koji se nalaze u unutrasnjosti bijelog mesa i najfiniji su dio u piletine.
Zatim sam svaki filet zacinila sa soli i biberom,umocila u razmucena jaja(mogu samo bjelanci,ako imate ostataka od necega) i umocila u mjesavinu mrvica i parmezana,zatim kratko przila na zagrijanom ulju,vadila przene na kuhinjski papir da se ocijede od masnoce i sve tako do posljednjeg komadica mesa.
Ukljuciti rernu na 80C.
U prikladnu posudu za pecenje istresti pola passata sosa,sloziti filete,pa odozgo jos preliti ostatak paradajza i sir,te listice bosiljka
staviti peci u predhodno zagrijanu rernu,oko 20-ak minuta,da se sir otopi i piletina bude potpuno pecena.



Ja sam imala od predhodnog dana 1 casu paradajz sosa po mom receptu,pa sam i njega dodala na dno tepsije,a passata sos sam prelila odozgo....znam da moji taj sos vole i bilo je taman.



Ostatak piletine sam iskoristila tako sto sam 1 chorizo kobasicu isjekla ukoso i ugurala je ispod kozice kod bataka i karabataka,njih malo zacin ila sa soli ,biberom i crvenom paprikom,ispekla malo u tavi,zatim prebacila u tepsiju,dodala korjenastog povrca i pustila da se piletina ispece do kraja ,a povrce fino karamelizuje,bas je bilo fino slatkasto ili sam ja bila previse gladna pa mi je okus bio predivan.

20. svi 2010.

Pecena Tuna Siciliana





Volim kad naidem na lijepu,svjezu Tunu,toliko me njeno meso (samo bojom)podsjeca na svinjsku ruzu,jeste snijesno ali eto meni je tako,dok ukus cini svoje,topi se u ustima,samo ako je dobro spremljena !

Za 4 osobe je potrebno:
4 zlice maslinovog ulja
2 zlice limunovog soka
2-3 zlice bosiljka(isajeckati)
4x 175 gr odrezaka Tune
60gr crnih maslina
1 zlica baby kapara
2 fileta incuna iz ulja
400gr svjezeg paradajza
2 zlice krusnih mrvica

Tunu staviti u marinadu,koju napravite od 2 zlice ulja,2 zlice limunovog soka i 1 zlica isjeckanog bosiljka.Ostaviti u frizider.



Paradajz zarezati na vrhu u krizic,pa preliti vrelom vodom,nakon par sekundi,prebaciti ga u hladnu vodu,da mu spadne kozica.
Ocistiti od sjemenki i isjeckati,staviti u zdjelu.

Masline iskostiti,pa i njih isjeckati i dodati paradajzu.
Incune,takoder isjeckati i pomijsati sa ostatkom u zdjeli,a kapare oprati pod hladnom vodom prije dodavnja.
Sve preliti ostatkom ulja i posuti ostatkom bosiljka.
Izmijesati i ostaviti na stranu.

Odreske tune sloziti na lim ,pa preko staviti mjesavinu iz zdjelice,posuti mrvicama i peci u predhodno zagrijanoj rerni na 200C,oko 20-ak minuta.



ILI

Ispeci odreske Tune u dobro zagrijanoj tavi,pa odozgo samo staviti mjesavinu paradjza,bosiljka,incuna,maslina i kapara.
Tuna mora ostati u sredini malo roza boje,pustit ce sok od pecenja i povrce odozgo,....divan rucak !!

Posluziti uz domaci kruh,jer ce biti tocanja/umakanja :)

19. svi 2010.

Spagete s pecenim patlidzanom,bosiljkom i fetom


Postoje dani kada smo u zurbi,a takvi dani donose i brze ruckove!!

Za jedno ovakvo jelo je potrebno:

400gr patlidzana
2 cena cesnjaka
1 luk
1/4 case maslinovog ulja
soli i bibera
250gr cherry paradajzica
250gr suhih spageta
1/3 case bosiljka
80gr fete,sira

Patlidzan oprati i posusiti ubrusom.Isjeckati u kockice,staviti u zdjelu,pa tu dodati isjeckan luk,cesnjak,soli,bibera i ulje.
Sve dobro izmijesati i staviti u tepsiju da se pece,na 200C oko 20 minuta,zatim dodati cherry paradajzice i jos peci oko 8 minuta.
Spagete skuhati i ocijediti vodu.
Kada je povrce peceno ,pomijesati s spagetama,dodati jos bibera i soli ,po ukusu,dodati na komadice iskidan bosiljak ,izmijesati i servirati na tanjure.
Odozgo posuti preprzene pinjole.

********************************************************************

ORECCHIETTE S TUNOM I PECENOM PAPRIKOM



Orecchiette je pasta slicna uhu,pa je zbog takvog oblika i dobila naziv.
mozete upotrijebiti gotovu kupljenu ili pak napraviti.



Za salatu vam je potrebno:
500gr kvalitetne orecchiette (moze i penne)paste

Umak

2 zlice maslinovog ulja
1 zlica sjeckanog cesnjaka
500gr pecene crvene paprike
1/4 case persunovog lista
3 zlice kapara
425gr tune iz konzerve (moze svjeza)
2 zlice svjezih mrvica

U veci lonac staviti kuhati pastu,da bude "al dente".
U meduvremenu na ulju proprziti cesnjak,dodati na trake rezanu crvenu paprikui jos prziti oko 2 minuta.
Skloniti tavu s sporeta ,pa dodati persunov list i kapare,tunu,pa promijesati da se tuna raskomada.
Zacini po ukusu,sa biberom i soli.
Dodati skuhanu pastu,dodati svjeze mrvice,koje napravimo od 1 dan starog kruha,pa sve izmijesamo i serviramo .

14. svi 2010.

Muffins




Muffinse,moj muz ne smatra kolacem,iako je to u biti lagani vocni kolac,ali to je poslastica koja je njemu tako lijepo "sjeda' uz prvu jutarnju kavicu u 3:45,zatim ustajem ja i naravno nosim sa sobom jer ako jos pocmem piti kavu kuci,zakasnicu totalno na cilj !!:)

Svi smo ranoranioci i moramo nesto ujutro da pojedemo do pravog dorucka,mozda je to nekome smijesno ,ali nas tempo zivota je jako ubrzan ,pa nastojim koliko -toliko da pojedemo nesto sto ce nam povecati nivo secera u krvi,a da taj zalogaj ne bude bas presladak,svi smo se slozili da se muffins odlicno uklapa u prvi jutarnji zalogaj.

Evo nekoliko recepata za muffinse koje ja rado pravim.



BANANA CHOC-CHIP MUFFIN

potrebno je
1 velika,zrela banana
1 casa mlijeka
1jaje
1/4 case otopljenog maslaca
1.5 casa brasna
1 zlicica praska za pecivo
1/2 case secera(smedeg)
3/4 case komadica cokolade(choc bits )

1casa=250ml

Priprema
U zdjelu staviti bananu(malo je izdropiti vilicom)
Dodati secer,istopljeni maslac,mlijeko i jaje,pa izmutiti sve zajedno.

Dodati brasno sa praskom za pecivo i komadice
cokolade(choc bits),sve izmijesati da se fino
poveze,sjedini.

Sipati smjesu u podmazane kalupe za muffins.
(staviti papirne kosarice,ako hocete)

Peci na190c oko 20minuta.

Sluziti toplo ili hladno.

Ako jedete odmah dok je vruce,pazite da se
ne opecete komadicima cokolade,koja je jako vrela!

*************************************************




MUFFIN OD KOKOSA I MALINA


2 case brasna
1 prasak za pecivo
1/2 case secera
1/4 case kokosa
80gr maslaca(istopljen)
1 casa kiselog vrhnja
2 jaja
1 vrecica vanilin secera
1 casa malina(zamrznutih)
1 ZLICA LISTICA BADEMA (za posuti odozgo)

Priprema
Dobije se 12 srednje velicine muffins-a ili 6 velikih(jumbo)muffins!

U vecu zdjelu prosijati brasno s praskom za pecivo.

Dodati secer,vanilin secer i kokos.

U dubljoj,uskoj posudi izmutiti istopljeni maslac,jaja,kiselo vrhnje,pa sipati u brasno i sve izmijesati.

Dodati zamrznute maline,jos par puta kruzno proci kuhacom po zdjeli pa puniti kosarice za muffins dobivenom smjesom.

Staviti u predhodno zagrijanu rernu na 180C i peci 30minuta.

Treba probati da li su peceni,jer velicina muffina,odreduje vrijeme pecenja.

Znate kako se proba da li je peceno?

Najbolje drvenim stapicem,koji mora biti suh kad ga izvadimo iz kolacica,tada su peceni,pa ih izvadite i pustite jos 5 minuta da se prohlade.
Posluzite !

*******************************************************




BOROVNICA MUFFINS


2case brasna
1/2 praska za pecivo
1casa smedeg scera
1casa svjezih/zamrznutih borovnica
1jaje
250ml jogurta,(obicni)
1/2case ulja
casa=250ml

Priprema
Pripremiti kalup za muffins.
Zagrijati rernu na 190c.

U zdjelu staviti sve suhe sastojke,pa
dodati borovnice,jaje,jogurt,ulje.

Lagno izmijesati,samo da se povezu sastojci
pa zlicom puniti kalupe.

Staviti peci,u zagrijanu rernu na 190c
i peci oko 25minuta.

Ohladiti ih i posuti secerom u prahu.


dobri su za djecje uzine…

****************************************************




MUFFINS OD JABUKA

Recept je preuzet sa coolinarike od"Meddine"
Jednostavan za pripremu,a jako ukusan

Potrebno je:
250gr jabuka
4 zlice limunovog soka
250gr brasna
1/2 praska za pecivo
1 zlicica cimeta
1 jaje
130gr secera+vanilin secer
80ml ulja
250gr jogurta(vocni je jako fin)

Jabuke oguliti isjeckati na kockice i staviti u limunov sok da ostanu svijetle.
sve suhe sastojke staviti u vecu zdjelu,pa dodati mokre sastojke(jaje,jogurt,ulje) i na kraju jabuke.
Pokusajte jabuke izvaditi iz limunovog soka ili dodajte vise secera jer ce vam muffinsi u protivnom biti kiseli.
Ja sam koristila kisele jabuke i jako su mi bili ukusni.
Peci na 200C oko 25-30 minuta,ustavri dok ne dobiju finu rumenu boju!!

10. svi 2010.

KOLACI



Prije 15-estak godina,radeci u Beogradskom "Lipovom Ladu",dosla sam do predivnog drvenog kalupica za kosnice.Najprije je bila svadba,pa sam kroz mnostvi kolaca,ugledala i jedan ,meni do tada neviden oblik.Malo sam se raspitala sta je to i vec u slijedecoj smjeni sam imala kalupic.Jednostavno za napraviti,samo su puni oraha i meni nisu bas "lagani' za moj zeludac.
Ugledala sam kod Masatere(Snjezane)jako fin receptic,isprobala ga i usvojila.

Pravim kosnice po originalu,pa ih tako i prenosim!!

KOSNICE

Sastojci za vanjski dio
2 bjelanjka
25 dag šećera u prahu
20 dag mljevenih oraha
15 dag mljevenih keksa
3 jušne žlice ruma

Krema
15 dag šećera u prahu
2 žumanca
1 cijelo jaje
1 jušna žlica mlijeka
10 dag čokolade za kuhanje
10 dag omekšalog margarina

Ostalo

5 dag šećera u prahu
40-50 hostija ili odrezanih krugova od oblatne
Priprema
Krema:
Na pari lupati šećer, žumanjke, cijelo jaje i žlicu mlijeka. Kad se zgusne maknuti sa vatre i dodati omekšalu čokoladu. Ostaviti da se ohladi te u hladno dodati 10 dag malo omekšalog margarina.

Za vanjski dio
Šećer lupati sa bjelanjcima. U to dodati mljevene orahe, mljevene kekse i rum. Miksati dugo dok ne nastane jednolična smjesa.

Od smjese za oklop raditi kuglice, uvaljati u šećer u prahu i utisnuti u modlu (plastičnu ili drvenu). prstom rasporediti smjesu po stijenkama do vrha modle, zatim fil i na kraju poklopiti oblatnom (odrezanu u krug širine modle) ili hostijom. Sada okrenuti i lagano istresti iz modle.

Košnice ostaviti da se dan suše na zraku


*************************************************************************


BOMBICE SA SUVIM SLJIVA

Isprobala sam jako puno Lijljinih recepata,ove brze i ukusne bombice su me odusevile!!
Recept je tako jednostavan,a to mi u potpunosti odgovara :)

Potrebno vam je:
300 gr. suhih sljiva
100 gr. otopljene cokolade
100 gr. oraha
2 zlice ruma

Suhe sljive isjeckajte i poprskajte rumom pa ostavite da malo odstoje te ih izmiksajte u blenderu. Ako su tvrde, dodajte jos malo ruma.
Orahe isjeckajte, cokoladu otopite. Pomjesajte sve sastojke i oblikujte bombice.

Za glazuru
Na pari otopite 100 gr. cokolade
3 kasike ulja
Prelijevajte svaku bombicu. Mozete i poprskati sa malo mlijecne cokolade da dobijeteukrasne crte ili prugice.

6. svi 2010.

Punjene gljive




Gljive volimo svi,pa mi nije problem da ih napravim na bilo koji nacin.Ne volim meso uz njih,ali...ne ide to bas lako kad smo svi dobrog apetita.Portobello gljive su velike i mesnate ,pa su pogodne za raznorazna punjenja.
Poznato je da mi balkanci ne mozemo bez krompira,pa sam za ovu priliku gljive punila,upravo s krompirom.

Potrebno je:
500gr krompira
60ml toplog vrhnja za kuhanje
20gr maslaca
8 portobello ,velikih gljiva

30gr maslaca,extra(otopljenog)
1 zlica maslinovog ulja
1 manja glavica luka
1 ljuta papricica(crvena)
120gr tvrdog sira(izrendati)
1/4 case persunovog lista,isjeckati
2 zlice vlasca,isjeckati
1 zlicica svjezem timijana
2 cesnja cesnjaka

Krompir ocisti i skuhati,napraviti pire,dodavaljuci toplo vrhnje i maslac.
Poklopiti i ostaviti na toplom mjestu,dok se gljive ispeku.

Cetkicom ocistiti gljive,otkinuti drskice,premazati kapice s otopljenim maslacem i
staviti na pripremljen lim s otvorenom stranom gore.
Peciu predhodno zagrijanoj rerni na 180C oko 5 minuta.Izvaditi i ostaviti na toplom mijestu,poklopljeno alu folijom ili necim prikladnijim,da zadrzi toplinu.

U tavi na ulju proprziti isjeckani luk,cesnjak,papricicu,drskice gljive,koje usitnimo.
Kada je sve omekanilo,dodati vlasac,persun i sir,pa sve istresti u pire krompir,izmijesati,pa puniti gljive.

Ja sam punila pomocu poslasticarske vrecice,bez tuljka za ukrasavanje,znaci samo vrecica,jer je jednostavnije za napuniti,a vi mozete zlicom stavljati sloj po sloj dok ne potrosite sav nadjev.

Napunjene gljive ponovo vratiti u rernu i zapeci,toliko da porumeni.


Jos tople posluziti uz sezonsku salatu !
*****************************************
Samo cu jos napisati moj omiljeni kis(quiche),takoder je jednostavan,a nekako poseban,za prave gljivoljubce!!:)

KIS OD GLJIVA




Samo cu jos napisati moj omiljeni kis(quiche),takoder je jednostavan,a nekako poseban,za prave gljivoljubce!!:)

Tijesto:
310gr brasna
180gr maslaca
30gr persunovog lista
2 zumanjka
4 zlice hladne vode

U multipraktik staviti brasno,persunov list(malo isjeckati)i maslac i pustiti da radi dok se ne naprave mrvice,zatim dodatizumanjke i vodu ,jos pulsirati par puta,istresti na radni sto i rukama oblikovati tijesto.
Umotati tijesto u prozirnu foliju i ostaviti u frizider da odmara,oko 30 minuta.

Nadjev
30gr maslaca
1 crveni luk
175 gr sampinjona
1 zlicica limunovog soka
20 gr persuna,isjeckanog
20gr vlasca,isjeckanog
2 jaja
180-200ml vrhnja za kuhanje

U tavi na malo maslaca proprziti luk,da omekani,dodati isjeckane sampinjone i prziti 3-3 minuta,dodati limunov sok,persun i vlasac.
U manjoj zdjelici umutiti jaja i vrhnje i ostaviti dok razvijemo tijesto.
Izvaditi tijesto iz frizidera i razviti u velicini kalupa u kojem cete peci(moj je 35x10cm),svo tijesto koje ide preko ivica stranica,osjeci tako sto cete okladijom proci preko lima i ono ce samo pasti sa strane.



Postaviti papir za pecenje na tijesto,popuniti suhim grahom ili sta vec imate,pa peci 15 minuta,skloniti sve sa tijesta i jos peci 10-ak minuta,zatim izvaditi iz rerne,sada unutrasnjost kisa popuniti sa smjesom gljiva i zacinskih tavcica,pa preliti preko svega jaja i vhnje,ves pripremljene u zdjelici.
Sve skupa peci oko 30 minuta,na 190C,dok se nadjev ne stegne,tj ispece.

4. svi 2010.

kolac od datula



Ovaj kolac nije samo od datula,u sebi ima divne,zdrave sastojke koji mu daju socnost i divan ukus.
Posto ga jedem samo ja,kad se ohladi,podjelim ga na porcije,onoliko koliko mi je dovoljno za jednom pojesti,a ostalo zamrznem i svaki puta imam da pojedem s jutarnjom ili popodnevnom salicom kave ili caja .

Potrebno je:
1/2 case isjeckanih datula
1/2 case smedeg secera
1 zlicica sode bikarbone
1/2 case suhih kajsija(isjeckanih0
1/2 case grozdica
1+ 1/4 case brasna
1 zlicica praska za pecivo
1 zlicica cimeta
2 zelene jabuke,(oguliti izrendati)
1 jaje
2 bjelanjka
1/2 case ulja
2 zlice oraha,isjeckati

Potreban vam je mali lim dimenzija,19x9cm.
Obloziti ga papirom za pecenje,tako da mu krajevi izlaze malo vani.
Datule,secer i 1/2 case vode staviti u serpicu i pustiti da zakuha,skloniti sa sporeta i dodati sodu-bikarbonu,suhe kajsije,grozdice i ostaviti da stoji sve skupa oko 15 minuta,da omekane .

Prosijati brasno,prasak za pecivo i cimet u dublju zdjelu.
Naptaviti udubljenje,pa dodati izrendane jabuke,jaje i bjelanjke,ulje i na kraju voce iz serpice koje je omekanilo.
Laganim pokretima ,pomocu drvene kuhace izmijesati i sve skupa sastaviti,pa sipati u pripremljen lim.
Odozgo utisnuti krupnije sjeckane orahe i peci oko 50 minuta(mozda i manje)na 180C.
Ako pocmu orasi da gore,prekriti alu-folijom dok se kolac ne ispece.

Ohladiti,isjeci i posluziti.
Jako je ukusan premazan s cream sirom !!:)



**********************************************************************

Cijela porodica obozava puding od datula.Otkrili smo ga doselivsi se u Australiju.

Nas miljenik "Puding od datula ",u karamel umaku i s kuglom sladoleda,stvarno je fantastican !!






PUDING OD DATULA U KARAMEL UMAKU

3/4 case datula bez kostica,isjeckati
1/2 case vrele vode,preliti datule
1/2 zlicice sode-bikarbone,dodati datulama i vodi

40gr maslaca
1/2 case smedeg secera
1 jaje
1 casa brasna
1 zlicica praska za pecivo

Karamel umak

3/4 case vrhnja za kuhanje
1/2 case smedeg secera
50gr maslaca
(CASA=250ml)

Zagrijati rernu na 180C.
Datule isjeckati,staviti u porculansku zdjelu i preliti s vrelom vodom,dodati sodu-bikarbonu i izmijesati.Pokriti i ostaviti 10 minta da omekane.

U manjoj zdjeli dobro umutiti maslac i secer,da postane pjenasto i svijetle boje.Dodati jaje i ponovo dobro izmutiti smjesu.Dodati prosijano brasno i prasak za pecivo,pa lagano pomocu drvene kuhace izmijesati brasno s svim ostalim dodacima,ukljucujuci datule.

Sipati dobivenu smjesu u pripremljen kalup za muffin(americki veliki).
dobije se 4 velika muffina ili 6-8 manjih,sve zavisi od kalupa !
Ja ne stavljam papirne kosarice,samo nasprejam s uljem i pospem brasnom,kalup.

Peci muffin oko 20-25 minuta.

U manju serpicu staviti zajedno vrhnje,secer i maslac i polako zagrijavati,sve dok se secer ne istopi.Kada dode do tocke vrenja,smanjiti temperaturu i na niskoj temperaturi jos kuhati oko2 minuta,da se zgusne.

Posluziti topli puding s umakom uz dodatak tucenog vrhnja ili sladoleda.

Ja volim sladoled u kombinaciji,odlicno je !!

1. svi 2010.

Nicoise salata sa svjezom tunom

_DSC0015

Isli smo malo u ribolov,do ribarnice :)

Za salatu je potrebno:
700gr krompira
1 krasatavac
1 crvena paprika
200gr zelenih mahuna,tzv."olovka"
2 paradajza
1 crveni luk(ljubicasti)
200gr crnih maslina
2 "sake",listova bosiljka
600gr svjeze tune
3 kuhana jaja

Preljev(dressing)
6 incuna iz ulja
2 zlice crvrnog octa od grozda
1 veci cesanj cesnjaka
125ml maslinovog ulja


Napravite preljev i spremite do upotrebe!
Ja sve,osim ulja,stavim u multipraktik i polako dodlijevam ulje.
Kad je sve sastavljeno,pospremiti u staklenu zdjelu ili casu i ostaviti dok nam ne bude trebalo .

U vecem loncu skuhati krompire,ali paziti da ih ne prekuhamo.Ocijediti vodu,ohladiti,pa isjeci na kolutice.
U slanoj vodi prokuhati mahune,samo da omekane .
Staviti isjecene krompire u vecu zdjelu u kojoj se nalaze ostali sastojci za salatu,isjeceni krastavac,paradajz,paprika,mahune,luk,masline,bosiljak.

Preliti pripremljenim preljevom,lagano izmijesati.

Tavu zagrijati i premazati s malo ulja.
Staviti tunu i peci oko 2 minuta s jedne i 2 minuta s druge strane.
Treba da bude u sredini jos malo rozikasta(pink) boja.

Isjeci u komadice i staviti po vrhu salate,koju posluzite na tanjuru,
zajedno s komadicima kuhanih jaja,isjecenih na kriske.

Zaciniti sa svjeze mljevenim biberom i soli,posluziti.

_DSC0009

Dok traje priprema oko kuhanja pojedinog povrca,treba malo prezalogajiti,a tomogu biti prepeceni kruh s crem sirom i dimljenim lososos i malo kapara



Umjesto prepecenog kruha ,moze posluziti krastavac isjecen na malo ovalniji oblik.



ili koja kamenica....uz casu vina ,po vasoj zelji !



moze i ovako...


Umotati svaku dagnju u tanko rezanu pancetu,nanizati na stapic i ispeci.

PRIJATNO !!

Kitnikez/Quince paste

     Cudan naziv ali ljubitelji Dunja zasigurno znaju o cemu je rijec! Prava delicija,posluzen sa mekom vrstom sira na tankom komadicu kre...