26. velj 2011.

Jumbo keksici

_DSC0301

:D
Nisam ih pravila da bih se sto prije rijesila,ma kakvi :) !!
Naime ovih dana ,na ovom dijelu Svijeta,djeca se takmice u plivanju
tzv. swimming carneval,pa sam trebala da napravim nesto,da ne bude kremasto,da bude zasitno i naravno da se moze drzati u ruci i hodajuci jesti jer tko bi ih (mislim djecu0zadrzao na jednom mijestu ..
Evo keksica koji su prosli sve zahtjeve!

250gr maslaca
1.5 casa secera(smedi secer,svijetlije boje)
2 vanilin- secera
2 jaja
3.5 case samodizajuceg brasna
(obicno brasno +prasak za pecivo)
1/2 case bijelih cokoladnih kapljica
(moze bijela cokolada isjeckana )
1/2 case suhih brusnica
1/2 case orasastih plodova(makadamija)



Potrebna sa 2 pleha za pecenje.
Obloziti ih papirom ,ako imate.
Rernu zagrijati na 180C.


_DSC0289

Pomocu mixera umutiti omeksali maslac i secer+vanilin-secer da budu pjenasti.
Dodati jedno po jedno jaje,zatim prosijano brasno i na kraju brusnice,orasaste plodove i cokoladne kapljice.

Izmijesati rucno sa kuhacom,da se sve poveze.Tijesto ce biti gusto.

Rukom uzimati veci komadic tijesta(kao zapremnina pola case od 250ml)pa rukom oblikovati kuglicu,koju lagano pritisnemo izmedu dlanova da se splosne,ali ne previse!

Slagati napravljene kuglice na pripremljeneplehove za pecenje i ne zaboravite napraviti razmak(5cm)jer ce se rasiriti prilikom pecenja.
Peci oko 20minuta.
Pustiti da se ohlade.

_DSC0294

Meni je ispalo 14 komaa keksica,ali su bili jako veliki!

_DSC0295

*Znam da vas nervira mjerenje u casama,ali takvi su Australski recepti i moram priznati da je meni jednostavnije uprljati casu ,nego posudice u kojima pojedinacno vazem svaku namirnicu.
**Casa koju koristim u mojim receptima je uvijek od 250ml !!:)

24. velj 2011.

_DSC0257

PASTA PUNJENA BUNDEVOM I SIROM

1kg bundeve(butternut)
maslinovo ulje,za poprskati
10 cenjeva cesnjaka(ne oguljeni)
500gr kravljeg sira(ricotta)
20gr svjezeg bosiljka(isjeckati)
50kom.malih skoljki (conchiglie) ili 30velikih
100gr parmezana,moze i vise
50 gr oraha,krupnije samljevenih

+ beshamel/bijeli sos

+ paradajz sos

Ocistiti bundevu, nasjeci na snite, poprskati
maslinovim uljem, i staviti peci na 200C.

Peci oko 30minuta, zatim dodati cesnjak, pa
nastaviti peci jos 15min.

Kada se ohladi, zajedno sa cesnjakom
izblendati ili izgnjeciti vilicom.
Pomijesati sa sirom,orasima i dodati zacina po ukusu.


Skuhati pastu(skoljke) “al dente”,
izvaditi na kuhinjski ubrus/papir da se ocijede od vode.


_DSC0254

Napuniti skoljke pripremljenim nadjevom/filom
a ako ostane fila, staviti ga u posudu za pecenje,
u koje ce doci i skoljke.

Znaci, prvo stavimo sloj beshamel/bijelog sosa.

fil ako je ostao, pa slozimo
napunjene skoljke, prelijemo paradajz sosom,
pospemo parmezanom i zapecemo 15-20min.
dok ne porumene.

Prohaditi i servirati ...

_DSC0264

Sos od paradajza/moze i kupovni


Sastojci
8 zlica maslinovog ulja
2 cenja cesnjaka/bijelog luka
1 zlica origana
1 zlica bosiljka
800gr svjezeg paradajza ILI iz konzerve
1 glavica luka
1 zeleni dio(pero,drska)celera
morka so,svjeze mljeveni crni biber
5 paradaza susenih iz ulja-samljeti

Na ulju dinstati sitno isjeckani luk, pa kada pocme mijenjati boju,
dodati sitno sjeckan celer, prziti par minuta, pa dodati cesnjak,
prziti 1 minut, zatim dodati paradajz,
smanjiti temperaturu, te pustiti da polako kuha.

Dodati zacine i secer!

Ako zelite, sos mozete izblendati u jako fin sos, a
ako zelite namaz, morate ga vise ukuhati na umjerenoj temperaturi !!

ja koristim suhe zacine, ali ih rado zamijenim svijezim kad ih imam !

_DSC0272


Beshamel sos/bijeli sos
50gr maslaca
40gr brasna(oko 3 zlice)
500ml toplog mlijeka
morski orascic(nutmeg)

Maslac otopiti na umjerenoj temperaturi,dodati brasno koje se mora mijesati ,pa kada pocmu mjehurici da se pojavljuju,polako sipati toplo mlijeko i stalno mijesati zicom /pjenjacom kako bi se sos fino skuhao i da se ne stvore grumencici od brasna.

Posoliti i narendati malo morskog orascica.


Zasladiti sa mramornim kolacem od rogaca

_DSC0229


Ja sam ga radila ovako:
4 jaja -odvojiti bijelanjak od zumanjka
250gr secera
1 vanilin-secer/ili extrakt od vanilije
naribati malo korice od limuna
120gr omeksalog maslaca
1/2 case(od 250ml )mlijeka
3-4 zlice ulja
280gr brasna+ 1vrecica praska za pecivo
2 zlice rogaca u prahu(kao sto je kakao ,tako ima i rogac)
moze i mljeveni ,ali mozda se tada mora dodati jos koja zlica mlijeka ili ulja!!
2 zlice ruma

Umutiti zumanjke sa secerom,dodati limunovu koricu,vanilin secer/extrakt,dobro izmijesati ,pa k tome dodati mlijeko i ulje...dodati brasno sa praskom za pecivo.

Od bjelanjaka ulupati cvrsti snijeg,laganim pokretima kuhace umijesati u smjesu.
Odvojiti jedan dio tijesta,pa dodati rogac u prahu,koji razmutite sa runom,pa dodate odvojenoj smjesi.
Premazati masnocom kalup u kojem cete peci,pobrasniti ili obloziti mrvicama ili kokosom,pa naizmijenicno stavljati svijetlu i tamnu smjest tijesta,jos malo zlicom napraviti krugove ,da bude sto vise prosaran.
Peci na 200C oko 20 minuta,zatim smanjiti temperaturu i jos ga dopeci 30-ak minuta ili dok ne vidite da je lijepo porumenio i odvojio se od stjenki kalupa !

_DSC0241


Prijatno !!!!

18. velj 2011.

Brzinski rucak

Kod mene su jos paklene vrucine i kuha se,ali nekako sve "na brzinu"!!!:)

Ovo nije bas prebrzi recept,ali je ukusan i ne zalim ni jednu minutu vrucine :)

_DSC0199

PUNJENE LIGNJE

100gr ciabatta kruha
(moze svaki kruh dan-dva star)
100gr bijele ribe
100ml maslinovog ulja
1glavica luka
2 cenja cesnjaka
80ml bijelog vina
2 zlice persunovog lista-isjeckanog
2 tvrdo kuhana jaja
6-8 lignji
(ako su srednje velicine tada je 6 komada sasvim dovoljno )
50gr maslaca
*casa je od 250ml

Lignje ocistiti i ostaviti da se ocijede ili kupiti ociscenje!
Na tavi prepeci sa obje strane kriske kruha,zatim od njega napraviti mrvice.

Bijelu ribu samljeti i ostaviti na stranu.
Na malo masnoce dinstati isjeckani luk i cesnjak,toliko da promijeni boju,zatim sipati pola kolicine vina i pustiti da ispari,tj.da ukuha ,tako da ce luk postati onako ljepljiv..na sve to dodati persin(ostaviti malo za posuti na kraju jelo).

_DSC0206

Istresti u zdjelu mijesavinu luka i persina i pustiti da se ohladi.

Zatim u ohladeno dodati mrvice i samljevenu ribu,isjecana na sitno jaja.
Posoliti i dodati bibera po ukusu.
Lagano promijesati,NE previse mijesati jer ce nadjev tada biti tvrd,ako je nadjev previse suh,dodati malo vina :)!!

Zagrijati rernu na 160C
Napuniti lignje nadjevom,zatvoriti cackalicama i paziti da ih ne prepunite,jer ce pucati prilikom pecenja.

Poslagati u tavu koja ide u rernu(podnosi visoku temperaturu),dodati ostatak ulja i prziti ih samo da promijene boju,zatim dodati ostatk vina i staviti ih peci u rernu ,nekih 15-est minuta.

Ivaditi iz rerne u tavu sada dodati maslac i ostatak persina,izmijesati lignje u umaku koji smo dobili,servirati ..uz kuhane krompirice,neko voli rizu,ja volim pogacu !!:)

Punila sam vise lignji nego sto je u receptu,tako sam imala i viska nadjeva,ali sam ga stavila zajedno sa lignjama ,onako rastresitog u tavu i zgotovila ,umak bio gusci i ljepsi !!!!!


_DSC0195

POGACA SA MASLINAMA I SARDINAMA

5 kom sardina,ocistiti i prepoloviti
200ml mlijeka
30gr svijezeg kvasca
150 ml maslinovog ulja
2 zlicice secera
1-2 zlicice soli/
400gr brasna
50gr malih crnih maslina(bez kostica)

Sardine ocistiti,prepoloviti,znaci imate 10 komada.
staviti u posudu,posuti sa morskom soli,prekriti prozirnom folijom i ostaviti u frizider da se marinira(3 sata),zatim ih oprati ,pa staviti u mlijeko jos 1 sat.
Mlijeko procijediti u zdjelicu,zagrijati ,da bude toplo,umrviti kvasac i dodati secer i zlicu brasna,pustiti da se aktivira..zamijestiti tijesto ,dodajuci i maslinovog ulja.
Ostaviti tijkesto da se udvostruci ,pa ga staviti u okrugli kalup (24cm),prekriti salvetom i cekati da ponovo tijesto"naraste".

Filet sardine omotati oko masline i zabosti u pogacu...premazati ostatkom ulja i posuti sa morskom soli.
Dok se rerna zagrije na 170C tijesto neka stoji pokriveno,zatim staviti u zagrijanu rernu i pecidok ne dobije hrskavu koricu.

Nisam tocno gledala na sat,ali kada odzvanja na kuckanje po povrsini,gotova je.

**Ja sam stavila incune umijesto sardina,tako sa je proces bio ubrzan i zbog vrucine koja je kod nas tijesto se jako brzo udupla.

_DSC0226

QUEEN OF PUDING
2 case mrvica-od kruha ili nekog kolaca
1 vanilin secer
25 gr maslaca
2 case mlijeka
4zlice secera
mrvica soli
rendabna korica limuna
2 jaja-odvojeno
3-4 zlice dema od maline ,ribizla ili nekog kiselkastog voca

Napraviti mrvice od kolaca ili kruha.
Mlijeko sa 2 zlice secera staviti u serpicu da zakuha,dodati malac ,pustiti da se maslac istopi,zatim preliti mrvice.
Pustiti 20 minuta da mrvice upiju mlijeko.

Kada se ohladi dodati umucene zumanjke,sve izmijesati i rasporediti u posudice.

Staviti peci na 180C oo 30-35 minuta.
Smijesa ce biti jos mekana ,ali vidi se na obodu zdjelice/posudice da je peceno jer se odvojilo od nje.

_DSC0210

Izvaditi iz rerne,premazati demom,koji dobro umutitmo zlicom.

U bjelanjke dodamo 2 zlice secera i umutimo cvrsti snijeg,pa ga rasporediti po zdjelicama i vratiti u rernu da se zapece...15-est minuta.

_DSC0218

Ohladiti i posluziti!!

13. velj 2011.

Panna Cotta

_DSC0090

Da li se volite svaki dan ili samo jedan dan ??:)
Valentinovo!!!!Meni poznato vise kao kirvaj u mom mjestu nego Dan Zaljubljenih,ali eto svima koji se vole cijele godine i onima koji se vole samo taj dan,jedna lagana poslastica !! :)

_DSC0093

Panna Cotta
500ml vrhnja za kuhanje
120gr secera
7gr zelatine
1 zlicica vanilija-paste
jelly-crvene boje,moj je bio od jagode
100gr jagoda ili nekog kiselijeg voca crvene boje
kalupici

Voce staviti u secpicu sa 2-3 zlice secera i 100ml vode.
Mijesati da se secer otopi i voce "raskasa".
Voce zatim propasirati i izmjeriti ...mora biti oko 300ml,ako je potrebno,dodati vode da di napravili tu kolicinu.
U tu kasastu tekucinu sipati jelly i mijesati da se potpuno otopi.
Sipati u kalupice koje imate ,nije vazan oblik!!
staviti u frizider da se stisne.

Vrhnje i secer staviti za se zagrije i pocme kuhati pa ga skloniti sa sporeta.
U meduvremenu  zelatinu potopiti u vodu da omekani,zatim dodati u toplo vrhnje i promijesati,brzo se otopi.
Pustiti da se prohladi kako bi mogli sipati preko jellia,jer ako je previse toplo jelly ce se otopiti i pomijesati sa panna cottom....
znaci treba jelly da se potpuno stisne,a panna cotta da bude mlaka ,polako popuniti kalupice,ostaviti u frizider 4-5 sati da se sve stisne.

Pripremiti tacne na kojima cete sluziti Panna Cottu !

Polako ostrim nozem,pokvasenim u vodu proci okolo oboda kalupa,zatim poklopititi tanjur /tacnicu i preokrenuti Panna Cottu,ako nece da izade,tada potopite 1sekundu samo dno kalupica i przo uradite isti sistem,tanjurom poklopiti i preokrenuti.

_DSC0094

Ukrasiti bijelom cokoladom ili cime hocete !!

8. velj 2011.

Pikantne rolnice

_DSC0116

Ne znam kako bih drugacije nazvala sniclu koja se uvije ,urola..za mene je rolnica :D,pa jos mesna !!!!!
Kad imate fini komad svinjskog mesa,od kojega se mogu rezati snicle,tada trenba iskoristiti pa malo stajati uz sporet...znam nekada nas bas nije volja za dugim pripremama,ali dode dan da se i to mora!!
Jesam ja po....ja,svasta cu uraditi da i sebi udovoljim !!
Od komada mesa kojeg imadoh,uspjela sam isjeci 9 snicli srednje velicine,htjedoh napisati dlana,a to bi onda ispalo kao lopata jer su moji dlanovi dobro siroki i veliki !:)

Znaci,sve po potrebi jer ne znam koliko ce tko imati snicli,ali ovo je sastav namirnica koje sam ja koristila.

-svinjske snicle
-kulen,
(koliko sniclitoliko komada kulena)
-ricotta sir
-sol,biber,brasno
-zacinske travcice
(lovor,zalfija,estragon,persin)
-paradajz sos-domaci gusti/moze i kupovni
-ajvar(oko 2 zlice)
-suhe sljive,2-3kom.
-100 ml bijelog vina
-ulje
-luk
-povrtna juha


Snicle istuci baticem za meso,sto tanje to bolje,ali se ne smiju raspasti !!
Svaku sniclu malo posoliti i pobiberiti ,premazati ricotta sirom,pa staviti tanku fetu/snitu kulena,ako su snicle velike,doda se jos jedna fetica.
Zaviti,urolati sniclu i dobro pritisnuti kraj da se ne odmota ili jos bolje pricvrstiti cackalicom ,koju izvadite prije serviranja !:)

Rolnice lagano pobrasniti pa zapeci sa svih strana u tavi na malo masnoce.
Vaditi ih na tanjur i pokriti dok ostale budu pecene,..ne mojte pretrpavati rolnice u tavu jer se nece moci fino zapeci.

2011-02-09 001

U tavu dodati jos malo masnoce pa proprziti sitno isjeckan luk.
Kada luk zazuti,dodati crvenu papriku,pa podliti vinom,tako da ce se vino brzo ispariti.u tavu dodati sljive,paradajz sos i zacinske trave ,pa doliti sa malo povrtne juhe(mozete razmutiti vegetu u vodi i kratko prokuhati).

Vratiti rolnice u umak,smanjiti temperaturu kuhanja i ostaviti da se lagano kuha dok snicle /rolnice ne omekane.
ako zelite gusci umak tada razmutite malo brasna i vode ,pa dodajte da se umak zgusne.
Ako isto tako ne volite da se vidi luk u umaku,tada ga propasirajte i samo prelijte preko rolnica.


_DSC0114

Posluziti uz pire kropmir,rizu,tjesteninu ili kao ja uz VRTICKE KNEDLE,koje sam pravila u obliku zlicnjaka.

VRTICKE KNEDLE

_DSC0117


500gr ricotta sira
100gr masti
5 jaja
250gr griza
persuna -sitno isjeckanog,malo soli


Izmutiti mast i jaja,dodati sir i griz,posoliti,dodati isjeckani persun,te ostaviti par minuta da griz nabubri.

U velu serpu staviti vodu,posoliti i pustiti da zakuha.
zlicom vaditi zlicnjake i kuhati u vodi.
Kuhane vaditi u zdjelu,dodati komadic maslaca i pokriti do upotrebe.

zasladite uz jednostavne muffinse od borovnica !!!!!
_DSC0124

6. velj 2011.

Zobeni keksici

_DSC0221

Vratila sam se na posao!!:)
Novosti koliko zelite,ali isto tako i tuznih vijesti ...ja zaista ne mogu da zamislim da je situacija izmedu bracnih parova sve teza u odnosu na prije npr. 20-ak godina,a da ne pricam jos vise od toga.

Veselili smo se jer se jedna radnica porodila i dobila slatku cupavu djevojcicu ,tamne puti sa veeelikim crnim okicama !!!
Mojeg radnog kolege zena takoder je dogurala blizu svoju trudnocu,pa je on u pripremama za docek voljenog djeteta.
A ja opet extra radim ,neka kada je bebce u pitanju,nije mi tesko.

Radovala sam se jos jednoj vijesti o bebici,ali ima tuzan zavrsetak,naime otac jos ne rodene bebe ih je napustio:(

Jako potresna prica,koja mi jos uvijek odzvanja u usima i gledajuci svoju djecu zahvalna sam svevisnjem da su zdrava i da su dovoljno zreli da razumiju situaciju i zivot!!!!

Mojoj djeci cesto i pored ostalih kolaca pravim keksice kojima su uvijek jednako raduju ,evo ih,jednostani,jeftini a tako fini...

ZOBENI KEKSICI

80gr zobenih pahuljica
130gr brasna
100gr secera(moze i manje)
50gr kokosa
50gr makadamija oraha
2 zlice "Golden sirupa"ili meda
125gr maslaca
1/2 zlicice sode-bikarbone

Zagruijati rernu na 160C(fen).
Limove obloziti papirom za pecenje.
U vecu zdjelu staviti zobeno brasno,secer,kokos i krupnije samljevene makadamija orahe.
U serpicu staviti"golden sirup" ili med,maslac,pa mijesati dok se ne otopi.
Soda-bikarbonu pomijesati sa zlicom tople vode i dodati u serpicu,promijesati i Sipati u suhe sastojke koji su u zdjeli.

Sve izmijesati.Od dobivene smijese uzimati po zlicu tijesta ,stavljati na lim za pecenje ,malo pritisnuti vilicom da se spljosne,da ne budu previsoki.
Ja sam pomocu ruke oblikovala kao kuglicu,pa malo spljosnula i tako stavljala na lim za pecenje.

2011-01-31 003

Praviti razmak kako se keksi prilikom pecenja nebi spojili.
Peci u predhodno zagrijanoj pecnici 10-15 minuta.
Ohladiti i posluzoiti.

_DSC0220

Keksici ce biti mekati i fini za jelo.
dobila sam oko 20 keksica.

2. velj 2011.

Zeleno osvjezenje

_DSC0019

Mene zelena i plava boja odmaraju i osvjezavaju.
Zato sam sebi dozvolila jedno slatko osvjezenje i sve zato sto mi je v-r-u-c-e !!!!
Ma moze ono i bez vrucine,ukusno,kiselkasto ,ma probajte ...

Zelena vocna salata u sirupu od zelenog caja

1 vrecica zelenog caja
2 zlice vermuta(ja sam pravila bez)
zeleni limun/limeta
1 zlicica secera
450gr voca,isjeckati
(kiwi,zelena dinja,grozde,zelena jabuka,..)
svjezi listovi mente

Skuhati caj u 200ml vode,ostaviti da stoji 5 minuta,izvaditi vrecicu,a caj potpuno ohladiti.
Dodati vermut(ako koristite)izrendanu koricu limete,iscjedeni sok i secer.

Voce oprati,posusiti i izrezati na kriske ili vece komacice,po zelji..
Podijeliti voce u zdjelice i zaliti sirupom od zelenog caja.

_DSC0024

Ukrasiti listicima mente i kriskama limete.

Kitnikez/Quince paste

     Cudan naziv ali ljubitelji Dunja zasigurno znaju o cemu je rijec! Prava delicija,posluzen sa mekom vrstom sira na tankom komadicu kre...