Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od svibanj, 2012

Osso Bucco

Hladno je i imamo potrebu za necim finim,sto nas stomacic ugrije i smiri....
Ne volim bas hladnocu ali volim kada mogu da uzivam u domacoj kuhanoj hrani,znate ono "Na kasiku !!"
Nisam nista izmislila ali svi nekako pravimo ovo poznato Milansko jelo na sebi prhvatljiv nacin.
Ovo je moj nacin spravljanja ovog jela.


Sastojci

3kasike maslinovog ulja
 1- 1.5kg teleceg mesa sa supljom kosti
 2mrkve
2manja luka
 2 stapkeod celera(zeleni dio)
 2kasike paradajz pirea(2 svjeza paradajza)
  1kasika crvene paprike
  2kasike vegete

100gr pancete(ne slanine)
  500ml juhe (kokosja,povrce)
  1sveznjic majcine dusice
  1dcl bijelog vina
  2 lovorova lista
  2grancice ruzmarina



Priprema:

Na masnoci ispeci komade mesa,
 koje uvaljate u brasno i
 brasno otresite prije pecenja.




Izvaditi na tanjur ili odmah sloziti u serpu u kojoj ce se kuhati u rerni.
 Dodati pancetu, proprziti,dodati
 sjeckano povrce i kada dobije zlatno-zutu boju

 dodajte vino, vegetu, paradajz pire ili(cijeli paradajz, preliti vodom, skinu…

Rolana strudla s jabukama

Poslastica koja  godi kada su temperature niske i bude vam hladno kao meni sada..
Tijesto: 180ml mlijeka 7gr suhog kvasca 2 zlice secera 300gr brasna malo soli  1jaje 50gr otopljenog maslaca narendana korica 1-og limuna

      Brasno prosijati,dodati kvasac i secer sasvim malo soli. Zagrijati mlijeko i pomijesati sa otopljenim maslacem i na kraju 1 jaje,pa sve to umijesati u brasno i zamijesiti meko tijesto,koje se ne lijepi za ruku. Tijesto ostaviti pokriveno plasticnom folijom da udvostruci volumen.
U meduvremenu pripremiti premaz.




Premaz 1: 50gr maslaca 4 zlice smedeg secera 1-2 zlice cimeta Maslac mora biti mekan. Spojiti ga sa secerom i cimetom i ostaviti na stranu do upotrebe.



Premaz 2: 4 jabuke(Granny Smith)da budu kiselije sok od pola limuna 3 zlice secera ili vise ako volite da bude dosta slatko
  Jabuke oguliti,ocistiti od sjemenki i izrezati na kriske. staviti u serpicu u kojoj je iscjeden limunov sok i stavljen secer. Kuhati na laganoj vatri dok jabuke ne omeksaju,zatim ih iz…

Salate

Ako pozelite da svoj rucak zamijenite necim laksim,evo ideje..



SALATA OD LECE
1 casa skuhane zelene lece (moze iz konzerve) 1 crvena/zelena ili zuta paprika 1 drska celera,zeleni dio 2 paradajza ili 10-ak cherry paradajzica 1 zlica suhih brusnica
preljev: 1 cenj cesnjaka 30ml maslinovog ulja sol,biber limunov sok
  sve sastojke pomijesati u zdjeliti,preliti  i zaciniti po ukusu. Servirati.

*Ova kolicina je dovoljna za dvije osobe.





SALATA OD JAKOBOVIH KAPICA i KOROMACA

200gr koromaca 100gr zelene salate (rocket,spinat) 3 radica,crvena 1 grapefruit 400gr jakobovih kapica
preljev: 1 zlica bijelog vinskog sirceta 1 zlica maslinovog ulja 1 zlicica soli







Verini Badem kolacici

Nisam znala za tocan naziv ovih kolaca ali mi je dovoljno i ovako kako ih zovem jer znam da su siguran i isproban recept.

Vera je zena  sposobna za sve, gastronomija joj  nije ne poznata.
Iz njene kuhinje izlaze delicije na kojima bi i sefovi exkluzivnih restorana pozavidjeli...i da je ne hvalim vise,uobrazice se :D



















Hvala Vera!!






Verini badem kolacici (Paste di mandorle)
1kg samljevenih badema    700gr sitnog secera(ne secer u prahu)  1 jaje   6 bjelanjaka    rendana korica limuna    1 zlica pravog extrakta vanilije    1 mala zlicica praska za pecivo    secer u prahu -po potrebi    badem/orasi-po potrebi


U veeeliku zdjelu staviti samljeveni,bez kozice badem,secer,limunovu koricu,zlicicu praska za pecivo,pa izmijesati  sa zicom za mucenje..tako se sve fino izmijesa.

Sada napraviti udubljenje u suhoj smjesi ,pa dodati cijelo jaje i 6 bjelanjaka i veliku zlicu pravog extrakta od vanilije.
Sigurno da se moze dodati nbekoliko vrecica vanilin secera"burbon" ali pravi okus vanilije je bolji ;)

Rolnice od patlidzana

Rolnice ili savici od patlidzana skrivaju u sebi jos jedanu namirnicu,grah :)
Da,interesantno,pa ako zelite,probajte..

Sasatav:
2 srednje velicine patlidzana
**
50ml maslinovog ulja
1 glavica luka
malo cesnjaka-ako volite
oko800gr isjeckanog paradajza
(ja koristila iz konzerve)
bosiljak,koliko stane u pola case od 250ml





Nadjev od bijelo graha:

400gr bijelog graha iz konzerve
tzv. Cannellini
1 zlica pesta od bosiljka
ili
1/2 case bosiljka +60gr pinjola
 1/2 case parmezan sira ili sl.
malo maslinovog ulja

Patlidzan isjeci na kriske,svaku krisku kistom premazati s maslinovim uljem i ispeci na rostilju ili tavi,toliko da se mogu savijati.

Grah i pesto od boiljka zajedno u blenderu izmutiti ,pa tom smijesom premazati svaku krisku pecenog patlidzana i saviti u rolnicu.
Poslagati ih na tanjur.

Sada u manjoj serpi ili tavi preprziti sitno sjeckani luk na maslinovom ulju,dodati cesnjak ako volite.
Kada luk zazuti sipati paradajz iz konzerve,dodati suhog bosiljka,soli i svjeze mljevenog bibera,te malu zlicicu …

Krizma/Sv.Potvrda

Obicaji kod Katolika.ne prolazi bez Sv.Pricesti i Sv.Potvrde/Krizme.

Ja sam krizmana ali se ne mogu sjetiti kakve sam ja kolace imala za taj dan :),a bilo je svecano,sjecam se dobro jer takvi se trenuci ne zaboravljaju lako.

Ovu veliku tortu sam pravila za jednog divnog djecaka po imenu Ivo,istom sam prosle godine pravila zajedno sa sestricom tortu za Sv. Pricest..godine lete.

Torta je sasvim jednostavna.
Napravi se 4 biskvita.
Dva ostavim sa strane ,a preostala dva smotam u rolat.

Kada se sve prohladi,rolate premnazem ,po zelji,dzemom ili cokoladom(nutellom).
Skuham kremu,zatim slazem tortu.
Jedan biskvit za podlogu,krema,pa na kremu stavim rolate premazane cokoladom i rasjecene napola,duzinski,preko njih krema i odozgo biskvit.

Ostaviti preko noci da se dobro stegne.



Vi mozete ukrasiti kako volite..ja sam koristila buttercream i ukrasavala sa dijelom mashmellow fondana.

Bisvit: 6 jaja-odvojeno 6 zlica secera 6zlica brasna 1/2 vrecice praska za pecivo limunova korica malo limunovog soka
 N…

Crumble od mijesanog voca

Da se iskoristi..
morala sam se rijesiti zamrznutog voca,koje je najljepse u poslastici ove vrste,cruble..voce i malo mrvica sa orasastim plodovima uz ili bez sladoleda.

Potrebno je:

1kg zamrznutog voca
(ja sam imala borovnice,maline,jagode i brusnice)
100gr secera
korica od 1 narance,limuna ili limete
+ sok
50gr badema u listicima
maslac za premazati posudice

Crumble/mrvice
1 sakica brasna
1/2 salice mljevenih badema
90gr maslaca
1/2 salice secera


Zagrijati rernu na 200c.
Posudice za cruble,premazati maslacem.
Zamrznuto voce odmrznuti,koliko mozete ocijediti od odledene vode.
staviti voce u zdjelu,pa dodati narendanu koricu od narance limuna ili limete,sta vise volite,te iscjediti sok,pa i njega dodati u voce.
Na kraju umijesati secer,sve dobro izmijesati i napuniti posudice koje ste predhodno namazali maslacem.
Za mrvice sam koristila mali procesor za hranu,sve sam stavila u nj i pulsirala dok se nisu napravile mrvice,zatim zlicom  stvaljati mrvice preko voca u kalupicima.
Na kraju posuti badem…

Kruh od bundeve

Vrsta kruha vec poznata.
Kruh sa bundevom ali ovog puta je to jednostavan i lagan nacin da se dobije jako fin kruh.
Navece se sastave sve namirnice,pa sutradan se lijepo ispece fin zut kao dukat kruh.






Sastojci
1/2 solje pirea od bundeve
1 solja tople vode
1/4 kasicice suhog kvasca
1 1/4 zlicice soli
3 solje brasna

(1 solja = 250 ml)


U zdjeli izmijesati pire od bundeve vodu, kvasac, sol, zacin  i dodati brasno.
Zamijesiti mekano tijesto..mijesati zlicom.

Pokriti vlaznom krpom i ostaviti 12 sati.

Tepsiju posuti palentom.

 Radnu povrsinu dobro nabrasniti, istresti tijesto, lagano
preklopiti kao koverat, okrenuti,staviti na tepsiju i jos malo doterati oblik
.
Obilno posuti brasnom (i sa strane) i pokriti nabrasnjenom krpom.

Ostaviti da raste 1, 5 sat.

Zagrijati rernu na 220ºC. Ostrim nozem poprijeko zarezati naraslo tijesto.
 Na dno rerne staviti posudu sa 5 cm vrele vode.


Peci kruh 30min, okrenuti tepsiju za 180º i peci jos oko 20 min.
Recept preuzet odavde.

Torta od ananasa,banane i kokosa

Jednostavna torta,puna prefinih okusa......



20gr kokosa(za odozgo posuti)  
            265gr brasna                  1kasicica praska za pecivo                                                       200gr smedeg secera                                                                   
    45gr kokosa          1kasicica sode-bikarbone                               1 kasicica cimeta(a i ne mora)                         440gr ananas(konzerva),sacuvati sok                     3 manje banane(zrele)�����������������������������…

MAJKA

Ko celik je cvrsta kad za vas se bori, A sitna ko zrno kad o njoj se zbori. Ko dasak je njezna kad rukom vas gladi, A kamen kremenac kad cio dan radi. Ko krusac je meka kad voli i prasta, A zivi vrutak kad price vam masta. Ko melem je blaga kad rane vam vida, Ko suncana zraka kad brige vam skida. Ko breza treperi kad gleda vas sjetne, A klice ko seva kad vidi vas sretne. Ko sjena je tiha kad trpi i pati, Trpjet' i sutjet' tko moze no mati?




Ko celik je cvrsta kad za vas se bori, A sitna ko zrno kad o njoj se zbori. Ko dasak je njezna kad rukom vas gladi, A kamen kremenac kad cio dan radi. Ko krusac je meka kad voli i prasta, A zivi vrutak kad price vam masta.



Ko melem je blaga kad rane vam vida, Ko suncana zraka kad brige vam skida. Ko breza treperi kad gleda vas sjetne, A klice ko seva kad vidi vas sretne. Ko sjena je tiha kad trpi i pati, Trpjet' i sutjet' tko moze no mati? Zlata Kolarić-Kišur Svim majkama Sretan Majcin Dan !!!!!!!

Slani muffin

Jednostavno,brzo ,umijesto kruha....
Posluziti uz juhu ili za dorucak,namazati sa kajmakom….

Sastojci 300gr brasna 1/2 vrecice praska za pecivo1casa rendanog tvrdog sira 50gr rendanog parmezana 1 srenje,velicine tikvica 125gr kukuruza(iz konzerve) 2jaja2 zlice maslinovog ulja1casa mlijeka/jogurta/mlacenice 2mlada luka/vlasac
casa=250ml
Zagrijati rernu na 200c.
Lagano premazati limove za muffins
(ja posprejam uljem). U vecu zdjelu staviti sve suhe sastojke,
zatim dodati lagano izmuce…

Prijateljstvo

Kada sam zapocela pisati ovaj blog ,nisam ni sanjala koliko cu istomisljenika/prijatelja steci.
Nisam mislila da zene/muskarci uzivaju toliko kuhujuci koliko jeduci,no prevarila sam se u racunici...dosta nas je zaljubljenika u Gastronomiju i svaki dan zelimo da stare recepte zapisemo ,neka ostanu za generacije koje dolaze.

Jedan dan mi je nosac posiljki pozvonio da mu otvorim vrata jer navodno ima posiljku za Mirjanu ??? :: malo sam ostala iznenadena jer sam ocekivala neku postu ali ne i paket,je nije bio postar nego delivery tocno do mojih vrata.





S nestrpljenjem sam otvorila paket i ugledala knjigu ,koju sam zamisljla nesto drugacije,malu i tanku knjigu recepata a ja dobila suprotno..jako sam se obradovala i sada cim sjednem prelistavam i citam recepte.
Citajuci uocila sam koliko Dalmatinska kuhinja ima slicnosti sa Slavonskom i Banatskom kuhinjom,cak se u receptima koristi svinjska mast,jako interesantno.

Odmah sam izvojila dva slatkisa,koje inace pravim,samo ovi su uradeni po originalu …

Strudla s povrcem

Moze se reci dosta zdrava strudla s obzirom da pod nazivom "strudla" svi pomislimo na slatku strudlu.
Ovog puta sam uradila obrnuto,ustvari kupila sam kore za strudlu  ne misleci,a sam ih morala iskoristiti.....

STRUDLA S POVRCEM
1 patlidzan 1 crvena paprika 3 tikvice
  maslinovog ulja-po potrebi 8 kora za strudlu/pitu
60gr feta sira susam

Povrce izrezati na snite,prepeci na tavi ili rostilju. kore podijeliti na dva mijesta,tako da na svakoj hrpi bude po 4 kore. Svaki list premazati s otopljenim maslacem ili uljem,zatim prerezati na pola.

Znaci dobicemo 4 strudlice(svaka ce imati 4 kore) Napuniti nadjevom,tj. povrcem koji smo ispekli na tavi ili rostilju,zamotati kao sarmu..preklopiti po malo sa lijeve i desne strane i zaviti,kao rolnicu..to je ustvar strudla.
Premazati odozgo maslinovim uljem ili otopljenim maslacem i posuti sa susamom.
Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 200C oko 20-ak minuta,da strudla dobije finu rumenu boju.



**Ako je temeratura veca i strudla ce brze porumeni…