27. lis 2012.

Pasteta




     Prica se,prica, da pasteta NE valja..kupovna puna nekih brojeva i dodataka,pravljena opet ne valja jer jetrica ustvari nije zdrava..sve bolesti se zadrzavaju na bas tim organima i zato je ne treba jesti.

Danas je sve biznis i propaganda...pa ako nemate strah napravite vasu verziju pastete od pilece jetrice ili probajte moj nacin spravljanje ove pastet.....ja evo prilazem svoj recept,po kome sam svojoj djeci i nama pravila nebrojno mnogo puta i jos uvijek smo zivi...


 Pasteta od pilece jetrice

200gr maslaca
225gr ociscene jetrice
(odmrznuti ako je zamrznuta)
2 zlice brandy-a 
(ja sam stavila Marsala vino)
1 zlicica puna isjeckane zalfije
 1cenj cesnjaka
150ml vrhnja za kuhanje
sol,biber
lovorov list-za ukras
krekeri ili domaci kruh za serviranje pastete


Otopiti 40gr maslaca u sirokomj tavi,dodati ociscenu jetricu(ne snije imati niti jednu zilicu ili zuc).
Peci na maslacu oko 4 minuta,tako da unutrasnjost ostane pink /ruzicaste boje ali ne krvava !!

Prebaciti u procesor za hranu i isjeckati je .

U tavu,u kojoj se peckla jetrica sipati brandy ili Marsala i pusiti da se lagano kuha,lagano drvrnom kuhacom "postrugati" sve sto se zalijepilo za tavu..dodati u procesor ka jetrici...dodati zalfiju sitno isjeckanu,cesnjak,protisnuti ili isjeckati i 100gr maslaca.





Samljeti da bude jako glatka smjesa.

Sada dodati vrhnje,najprije pola,pa dodavati polako ostatak,zacicniti po ukusu.

Pripremiti posudice u kojima cete servirati pastetu..popuniti ih sa dobivenom smjesom i poravnati povrsinu.





U meduvremenu otopiti preostali maslac i polako zlicom sipati na svaku posudu u kojoj se nalazi pasteta.
Ukrasiti sa lovorovim listom,pustiti da se ohladi,zatim staviti u frizider da se stegne i bude maziva.




Servirati uz krekere ili domaci kruh.



25. lis 2012.

Pitice/tortice od bundeve



Pitice/tortice od bundeve

tijesto

150gr brasna
2 zlice (jusne)secera u prahu

90gr mljevenih oraha
80gr maslaca
2-3 zlice soka od narance ili mandarine


Brasno,orase i secer staviti u procesor za hranu ,dodati jos na kockice izrezan hladni maslac,pa pulsirati par puta da se naprave mrvice,dodati sok i pulsirati jos par puta..istresti nedoradeno tijesto na stol i napraviti glatko tijesto.Ostaviti 20-ak minuta na hladnom.


Napraviti nadjev:

395gr konzerva zasladenog kondenzovanog mlijeka
3/4 solje/salice(od 250ml) pirea od bundeve
1 zlicica cimeta po 1/2 zlicice morskog orascica i djinde
2 jaja









skuhanu bundevu propasirati ili samo zgnjeciti(ja sam pasirala)dodati jaja i ostale sastojke i izmutiti.

sada izvaditi tijesto iz frizidera i vaditi krugove za vase kalupe,oblozene kalupe napuniti nadjevom i staviti peci na 180C 35 minuta.






** ja sam imala 4 kalupa promjera 10cm,sa pomicnim dnom i 4 kalupa promjera 7cm ,obicni ,obje vrste kalupa su duboke oko 2.5 cm...sav nadjev mi je bio utrosen.




Sigurno da se moze praviti i kao jedna pita,mislim da bi ova kolicina bila dovoljna za kalup od 26 cm..eh odozgo sam malo posula prije pecenja ,moje tortice /pitice sa izmrvljenim amareto keksicima(nasli mi se pod rukom)

20. lis 2012.

Kockice od oraha




Meni moja 3 slobodna dana prolako prilaze kraju,ja sutra u nove radne pobjede uz cjelotjednu poslasticu od oraha i prhkog tijesta.....recept gotovo identican prhkoj orahnjaci,samo drugi oblik,no i to se treba sjetiti zar ne :) !!

Kockice od oraha i prhkog tijesta

600gr brasna
100gr secera u prahu
350gr maslaca
4 zlice vrhnja
malo soli
narendana limunova korica

Nadjev

500gr mljevenih oraha
400gr secera
2 zlice ruma(extrakt iz male flasice)
oko 3 dl vrelog mlijeka-sipati pola,pa polako dodati ostalo ako treba
narendana korica limuna
malo cimeta
marmelada od marelice

  Tijesto napraviti na uobicajen nacin,rucno ili pomocu kuhinjskog pomagala..pocevsi sa brasnom i maslacem i uz dodavanje ostalih namirnica  napraviti glatko tijesto...dobiveno ostaviti u frizider da odmara oko 30 minuta.

Podijeliti ga na 2 dijela

Prvi razviti i staviti u pripremljenu tepsiju(35x25cm),premazati tijesto marmeladom od marelice,zatim nadjevom od oraha,poklopiti drugim dijelom tijesta koje takoder razvijete na velicinu tepsije u kojoj ce se peci.

Kolac nabockati vilicom i peci na 200C oko 45 minuta.





Gotov kolac isjeci u kockice i uvaljati u secer u prahu.

Original recept



19. lis 2012.

Quiche




Tzv.Quiche lorraine ali na moj nacin :)

Kis od poriluka i sunke

Tijesto

185 gr brasna
90gr maslaca
1 jaje
2-3 zlice kiselog vrhnja

Nadjev

20gr maslaca
1 poriluk
4 komada sunke ili mesnate slanine
(oko 100gr)
2 zlice vlasca
+preljev
2 jaja
200ml vrhnja za kuhanje
50ml jogurta
100gr svicarskog sira
(tvrdi topivi sir,koji imate)

   Tijesto napraviti na uobicajen nacin...rukama izmrviti maslac u brasnu,dodati ostale sastojke i napraviti tijesto ili jos brze ako imate procesor hrane.
U njega stavite sve namirnice,pulsirate par puta da se stvore mrvice,dalje rucno obradite tijesto.

Dobiveno tijesto staviti u frizider da odmori 30-ak minuta

U meduvremenu napraviti nadjev.

Na maslacu izdinstati poriluk i sunku...ja sam stavila sve skupa  u tavu i tako dinstala,dok nije sva tekucina isparila,tada vec pocinje faza przenja,tada sam uklonila sa sporeta i ohladila.

Tijesto razviti na sirinu  okrugle posude u kojoj cete peci,moja zdjela za kis je 26cm.

Nisam posebno pekla tijesto,nego sve skupa,mozda sam zato dobila izgled ne pecenog tijesta,no tijesto jeste peceno,samo je pokupilo svu masnocu koja je bila u nadjevu :)






Zato je najbolje tijesto pokriti  pairom za pecenje i napuniti perlicama  ili suhim grahom i peci 15minuta u predhodno zagrijanoj rerni na 200C.
smanjiti temperaturu na 180
C ,sklonititi papir i perlice/grah,vratiti ponovo u rernu i peci dodatnih 10 minuta,zatim staviti nadjev i preljev ...peci  sada na 180C 30-ak minuta.



Znaci ,na tijesto koje smo stavili u okruglu zdjelu za kis,slaoziti malo sira,pa sunku i poriluk,ostatak sira,dodati zacine po ukusu i zaliti sa mjesavinom jaja,vrhnja i jogurta.

Peci na 180C oko 45 minuta.




Keksici





Ne bitno koliko vrsta kremastih kolaca imate u frizideru,jutarnja kavica/caj su  najsladi uz tvrde keksice,a recepata za njih ima jako puno...evo jedan iskombiniran i za moje najmilije.

Keksici od orasastih plodova

60gr zobenih pahuljica
100gr oraha
50gr lanenih sjemenki-samljeti
125gr maslaca
1 vanilin seer
200gr smedeg secera
1 jaje
1-2 zlice mlijeka
1/2 vrecice praska za pecivo
(1.1/2 zlicica )
250gr cokoladnih kapljica,najtamnijih sto nadete

       Na pleh za pecenje staviti orahe i zobene pahuljice,5 minuta da se peku na 180C.

Ohladene,uz dodatak lanenih sjemenki, samljeti

Maslac dobro izmutitit sa secero,dodati sve ostale sastojke i ostaviti u frizider da se tijesto malo stisne...meni je bilo jako mekano tijesto jer su vanjske temperature jako visoke,zato sam morala staviti u frizider.




Ohladeno tijesto rezati na komadice,po vasoj zelji..ako su komadici /fete manje,bice vise keksica,ako su vece,bice manje keksica !!
slagati na papirom za pecenje postavljen lim za pecenje i peci dok porumene ,na 180c




Ja sam pekla 20 minuta,bili su mekani kada sam izvadila iz rerne ali su se kasnije hladenjem stvrdnuli.


ako zelite mozete otopiti jos dodatnih 100hr cokolade pa svaki keksic umakati do pola u cokoladu...ja to nisam uradila jer ,kao sto znate kod mene nastupaju paklene vrucine,cokolada se topi,cak imam problem sa cokoladnim glazurama jer ih moram staviti u frizider da se stegnu ,pa onda im se izgled totalno promijeni,ali...



14. lis 2012.

Povrce,karfiol,bundeva...




Povrce je neizbjezno u nasoj ishrani,zato uvijek pokusavam da nadem interesantnu prezentaciju i poseban okus jer tesko je kada se ne voli jesti povrce ugoditi  i zadovoljite  pojedine ukuse.

  Neko Nedjeljom ide u Crkvu ,a neko u kupovinu namirnica,hrane za slijedece radne dane koji su pred nama..eto nama jedino taj dan ostane  za vecu nabavku ,tako da nekada bude kupovina  samo da je se rijesim,posebno kada sve sto sam napisala na papir,ostavim kuci.



Danas sam se zurila jer sam stavila pilice da mi se peku i u odredenom roku moram da se vratim ali ...necu dalje da se nerviram.
Evo sto smo mi danas imali za prilog  uz pecenu piletinu.,prilozi koji mogu biti i glavno jelo jer su zaitni i uz kombinaciju salate ,prolaze kao Vegetarijansko jelo.




Karfiol/cvjetaca u bijelom umaku


1kg karfiola
4 komadica slanine
60gr maslaca
3 zlice brasna
oko 700ml mlijeka

malo mladog luka-a i ne mora
sir ako zelite

Karfiol ocistiti i staviti kuhati u slanu vodu.
U meduvremenu napraviti bijeli umak sa slaninom.

       U serpi otopiti maslac,dodati slaninicu izrezanu na manje komadice,pustiti da zamirise,dodati brasno,kratko proprziti ,zatim lagano sipati mlijeko i stalno mijesati umak da se ne zapece za dno i ne stvore grudvice...utositi svo mlijeko i pusiti da se umak zgusne..dobro izmijesati da se dobije lijepo svilenkasti umak bez grudvica.




Kuhani karfiol ocijediti od vode,staviti u posudu za pecenje,preliti umakom,posuti sa malo sira i zapeci ili samo preliti umakom i posluziti.

Ako ne jedete slaninicu,slobodno je izostavite,meni ona daje poseban ukus.





Pecena tikva/bundeva

1 tikva/bundeva


(butternut squash)


3 zlice krem sira


1 zlicica paprike


3 mlada luka ili vlasca malo


2 zlice krusnih mrvica


malo parmezan sira


soli i bijelog bibera

  Tikvu/bundevu oprati ako ima blata na njoj,prepoloviti i izvaditi sjemenke.

Sjemenke mozete ocistiti i osusiti,pa kasnije grickati!!

Svaku polovicu premazati tankim slojem ulja.

Staviti peci oko 50 minuta..da noz lagano prode kroz najdeblji dio mesa tikve.





Pecenu tikvu izvaditi iz rerne,izvaditi zlicom meso  i staviti u zdjelu...ostaviti deblji sloj mesa na koricama bundeve da cuva nadjev koji cemo kasnije dodati unutra.


U izvadeno peceno meso tikve,dodati krem sir,soli i bibera,dobro izmijesati,dodati isjeckani luk ili vlasac(ostaviti i za dekoraciju0,pa dobivenom smjesom puniti unutrasnjost tikve/bundeve.


Odozgo posuti sa rendanim parmezanom,krusnim mrvicama i pinjolama...vratiti jos malo da parmezan zamirisi i tako toplo posluziti.




Odozgo se mogu posuti i sjemenke bundeve,ma sta volite u kominaciji sa bundevom..isto tako ako izostavimo sol,biber i luk,a dodamo med,dobicemo divnu poslasticu !!!








13. lis 2012.

Kolac od jogurta i visanja




Generacije djece su odrasle na receptu poput ovoga...kolacu od jogurta,kojeg oplemenjuju visnje i preljev od kiselog vrnja,te hrskavi listici badema...ovo zadnje sam ja dodala jer sam imala i bas mi se jelo nesto tako,ja zadovoljna i okusom i izgledom!!

Za kolac je potrebno:

200ml jogurta
200ml secera
100ml ulja
1 vanilin secer
2 jaja
2 case(od 200ml)brasna
1 prasak za pecivo
rendana korica limuna ili narance
1 tegla kompota od visanja,visnje ocijediti od soka

preljev:

200ml kiselog vrhnja
1 jaje
100gr secera
50gr badema u listicima

U dubljoj zdjeli pjenasto izmijesati jaja,secer i vanilin secer.
Dodati jogurt i ulje,promijesati i na kraju brasno s praskom za pecivo.

Ostaviti 2 zlice brasna i u to brasno uvaljati ocijedene od soka visnje.

Pripremiti tepsiju,ja sam koristila manju cetvrtastu tepsiju(20x20cm),obloziti papirom za pecenje,tako da papir ide izvan ivica jer ce preljeva biti puno,pa ce ga papir zadrzati da se ne preljeva .

U pleh za pecenje istresti smjesu,po vrhu poslagati u brasno uvaljane visnje,koje malo pritisnete u tijesto... i peci u predhodno zagrijanoj rerni na 180* oko 35 minuta,.
zatim napraviti preljev....



Izmijesati kiselo vrhnje,secer,jaje i time preliti kolac,posuti listicima badema,vratiti ponovo u rernu i peci slijedecih 20-ak minuta.



**Ovaj se kolac moze peci u bilo kojem obliku,cak i u kalupu za tortu,onaj od 28 cm.
ako je pleh za pecenje veci ,klac ce biti tanji/nizi.

12. lis 2012.

Losos u omotacu




Jedina riba koju zaista jedemo  cesto i na razne nacine.
Dosta skupa ali ni meso nije nista jeftinije...ponekad si moramo dati oduska i sebi udovoljiti.

Nista spektakularno ali eto jedan od nacina  da se nahrani porodica.

Potrebno je:

150gr bijele rize,kratkog zrna
100gr maslaca
8 listova filo pastry(kore za burek,gibanicu..jako tanke)
500gr svjezeg lososa
2 shallots,mali luk
1 zlica baby kapara
1 jaje
150gr jogurta(gusti,greek style)
1 limun,rendana korica
3 zlice kopra,isjeckati
1 zlica mrvica
1 zlica susama
2 zlicice limunovog soka
2 kuhana jaja(samo ako zelite  dodati u nadjev)

Najprije pripremiti nadjev.

Rizu skuhati i pustiti da se ohladi,ne smije biti nimalo vode,ako ima ocijediti je.

Losos isjeckati na manje kocke,dodati ohladenoj rizi.tu dodati jaje,limunovu koricu,kopar(samo pola kolicine),zacine po ukusu,mrvice i jogurt.

Sve lagano rukom izmijesati i nadjevati kore.
Otopiti maslac,pola potrositi za premaz kora,a ostatak kao preljev uz limunov sok.



  Listove(filo pastry),podijeliti na pola.
dok pripremamo jednu polovinu,onu drugu pokriti salvetom da se ne susi.

Ja sam imala 8 listova sve zajedno,znaci prvih ceti sam odvojila i premazala svaki list otopljenim maslacem i na kraju premazala pripremljenim nadjevom,podvila malo krajeve i urolala u rolat...stavila na pripremljen lim za pecenje.
Tako sam uradila i drugi dio kora.

Sve sam premazala sa ostatkom maslaca i posula susamom.

Peci na 200* oko 30 minuta,da bude res pecena korica.



Posluziti uz sezonsku salatu i preljev od maslaca,kopra i limunovog soka(to napravite od ostataka maslaca,kopra i limuna koje imate u namirnica ma za pripremu).



9. lis 2012.

Piletina u umaku




Svi znamo da je pilece bijelo meso,zdravije od ostalih dijelova ,bas zbog toga sto nema masnoce,a ako nema masnoce znaci da je suho...
Evo jedan od nacina kako ja pravim bijelo meso,koje se postalo poularno kod mojih gostiju..uz malo jednostavnog umaka sa zelenim kaparima dobijete divan obrok.


2 komada pileceg bijelo mesa
(komade /filete izrezete po vasoj procijeni i volji)
maslac,oko 50 gr
1 zlica brasna
1 zlica vegete ili nesto slicno sto vi koristite
1/2 case vode
2 zlicice zelenih kapara
1-2 zlice vrhnja za kuhanje


Pilece filete preprziti na zagrijanom maslacu...prziti ih oko 10 minuta,okretajuci da dobiju finu boju.

Mozda cete trebati peci  krace ili duze od mene jer sve zavisi koliko su debeli fileti.
P{ecene filete odloziti na tanjur i pokriti folijom ili poklopcem da drzi toplinu...tako pokriveno meso odmara i zadrzava sokove koji cemu dati socnost

U istu tavu dodati jos malo masnoce ,samo ako je potrebno ,da bi se proprzila zlica brasna.




Kada brasno pocme mijenajti boju u smedkastu,zaliti sa vodom u koju ste dodali vegetu ili kocku za juhu ili nesto sto vi koristite.

Uz pomoc zlice za mucenje,laganim kruznim pokretima mijesati "zaprsku' da se sve mrvice od pecenja pokupe jer kada se meso pece,ono pusti sok koji se zalijepi za dno tave ,e to daje najbolji okus umaku.

Ako zelite umak procijedite kroz cijedilo i ponovo vratite u tavu ili manju serpicu,dodajte vrhnje za kuhanje i kapare.

Zacinite po ukusu.




Na tanjur posluzite piletinu prelivenu umakom  uz kuhano povrce.





Polpete od graha i leblebije




Za ove polpete ja sam koristila grah i leblebiju iz konzerve,a svakako da je zdravije kuhati na stari nacin,no...moze i ovako !

Potrebno je:

400gr leblebije/slanutak (iz konzerve)
400gr graha(iz konzerve)tzv. cannellini
1 glavica luka
1 cenj cesnjaka
malo persinovog lista,toliko da malo da boje polpeti
1 kifla,stara dan,dva
1 jaje
1/2 zlicice korijandera
1/2 zlicice cumina
soli,bibera-po ukusu
krusne mrvice ako je potrebno
ulje za pecenje polpeti

    U multipraktik staviti luk i persin i usitniti ga,dodati od vode ocijeden grah i leblebiju..sve usitniti.
Kiflu koju smo namocili u toploj vodi,dobro ocijediti od vode,zgnjeciti/stisnuti,pa dodati ostaloj smjesi,sve par puta izblendati,te dodati cumin i korijander,te soli i bibera,da se poboljsa ukus.

Ako je potrebno da se smjesa jos malo doradi,kako bi se mogle polpete oblikovati,dodati malo krusnih mrvica.

Velikom hvataljkom za sladoled,napraviti 8-10 kugli ,koje stavite na tacnu ,oblozenu papirom za pecenje i ostavite u frizider najmanje 30 minuta,da se lijepo smjesa stisne,jer ce biti lakse za oblikovati i nece se raspadati prilikom pecenja.



Tavu zagrijati i polpete samo malo doraditi ,te ih peci s obje strane da dobiju smedkastu boju.

Posluziti uz zelenu salatu ,ajvar,paradajz sos,...po zelji.

Kitnikez/Quince paste

     Cudan naziv ali ljubitelji Dunja zasigurno znaju o cemu je rijec! Prava delicija,posluzen sa mekom vrstom sira na tankom komadicu kre...