14. srp 2013.

Frite od krompira i halumi sira

        Ja ih pravim po receptu Jannele Bloom i jako su mi ukusne .
Lijepo se oblikuju,samo zahtjevaju pecenje na umjerenoj temperaturi i tada ostanu rumene,pecene..





Potrebne namirnice:

400gr krompira(ociscenog)
3 kukuruza
(ociscenog od lista(komusina) i svile)125gr halumi sira
2 zlice pune persinovog lista-isjeckanog
4 zlice brasna + 1 mala zlicica praska za pecivo
2 jaja
maslinovo ul;je
biber,sol po potrebi

         Ocisceni krompir izrendati u cistu salvetu i doooobro iscjediti.
Ocjedeni krompir staviti u dublju zdjelu,dodati kukuruz koji nozem skinete sa klipa(kukuruza)...moze se koristiti i kukuruz iz konzerve.

Dodati izrndani Halumi sir i persin.
Prosijati brasno s praskom za pecivo u istu zdjelu,zatim dodati lagano vilicom umucena jaja.

Zaciniti biberom i soli po ukusu.

Sipati ulje u tavu,zagrijati na srednjoj temperaturi,zatim zlicom dodavati  smjesu u tavu i peci svaku stranu oko 5minuta..kao sto sam rekla treba paziti da se ispece i ostane lijepa boja.



**ako je hladno,dobro je zagrijati rernu na 150c i prvu turu frita staviti u rernu da odravaju temperaturu dok se ostale peku.
no jednako su ukusne i tople i hladne !!

Broj komentara: 5:

  1. Divne su ove polpetice, uz neku laganu salatu pravi letnji rucak... volim da ih grickam i kasnije za uzinu kad ostanu neki put od rucka.:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je često ljetno jelo kod nas, pripremamo ih malo jednostavnije, ali i ovaj recept ide na isprobavanje, jako dobro zvuči, sviđa mi se !

    OdgovoriIzbriši
  3. Mirjana recept je fantastičan, samo ni nije jasno da li su u pitanju krompiri kao u receptu ili tikvice kao u naslovu. Verovatno je u pitanju greška u kucanju. Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  4. Izgledaju odlicno!
    Jannelle ima odlicne recepte; 'przenice' volim sa svim i svacim, a i moji djecaci ih rado jedu.
    Je li greska u naslovu ili u namirnicama? (tikvice ili krompir)

    OdgovoriIzbriši
  5. Pozdrav svima !!
    Moje izvinjenje..treba da budu krompiri,a ne tikvice...!!! :)

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.