12. srp 2013.

Lazanja s tikvicama

        Brzinska lazanja s tikvicama i sirom...lagan obrok ili toplo predjelo.



Potrebno je:

maslinovo ulje-po potrebi
6 kom. tikvica,malo vecih
2 cesnja cesnjaka
1 cili papricica
 par listica bosiljka ili kopra
(jedno ili drugo,ne oboje zajedno)
500gr svjezeg mladog sira
(ja koristim ricotta)
2 jaja
1+1/2 solje parmezan sira
soli i bijeli biber ,po potrebi
700ml passata sos,kupljeni
**ako imate domaci gusti pasirani sos,koristite njega!!
300gr pakovanje svjeze lazanje
**Ja pravila sa suhim lazanjama,bez predhodnog kuhanja
1 solja mozzarella sira

   Tikvice oprati i izrendati u dublju zdjelu.
cesnjak ocistiti i usitniti.

U vecu tavu staviti ulje,dodati cesnjak,pa kada se osjeti miris cesnjaka,dodati izrendane tikvice...prziti da uvenu..dodati cili papricicu,zacine i ostaviti da se prohladi.

Ricotta sir dodati u dublju zdjelu(onu sto smo predhodno izrendali tikvice),umucena jaja,solju parmezana,zacine i sada dodati prohladene tikvice...sve izmijesati.



U tepsiju koju cete koristiti za lazanje,staviti sloj tikvica,malo passata sosa,sloziti lazanje listove i sve tako dok se sve ne utrosi.
Odozgo staviti tanak sloj passaata sosa i 1/2 solje parmezana posuti preko.

Staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 200c oko 30-ak minuta...posuti mozzarellom i ostaviti u rerni samo toliko da se sir otopi.



Prohladiti i sluziti.

2 komentara:

  1. Ovo će mi biti ručak sljedeću subotu (napravila bih već sutra ali nismo doma)! Jedva čekam da probam jer mi se čini jaaaaaaaaaako ukusno.

    OdgovoriIzbriši
  2. divan i ukusan rucak,samo ako volis kombinaciju sira i tikvica,jako ,jako ukusno i lagan obrok !!

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.