26. tra 2013.

Punjena jaja i rolovana sunka


Kao sto je rekla moja internetska prijateljica:"Prelijep ukras i dodatak za svecani rucak!"

Ja dodajem,dobra ideja za iskoristiti kuhana jaja i ugostiti se na drugaciji nacin !!






jaja
*malo maslaca
*malo persuna
*malo soli,senfa,kiselog vrhnja
*slani incuni ili kapari



Tvrdo kuhana jaja ohladiti, oguliti i prerezati popola.
Izvaditi žumance i propasirati ga vilicom. Maslac posoliti i popapriti pa ga izraditi vilicom da bude kremast. Pomiješati sa žumancem i dodati malo sitno rezanog peršina.
Tom smjesom puniti polovice bjelanjaka, žlicom ili staviti smjesu u vrećicu za ukrašavanje sa ravnim nastavkom i napraviti valove..
Ukrasiti slanim inćunima ili srdelama i sitno rezanim peršinom.
Umjesto inćuna možete staviti kapare.





* malo,znaci onoliko koliko vas ukus zahtjeva,jaja koliko imate i zelite,punite sa ovom smjesom,ja sam imala 4 jajeta,koje sam prerezala na pola i dodala 2 zlice maslaca i dodavala po ikusu soli,senfa,zlicu kiselog vrhnja

I jos jedan divan recept......





ROLNICE OD SUNKE I HRENA

kuhana sunka
slatko vrhnje
hren iz tube ili teglice
(gotov kupljen)
ili domaci hren narendati

Ponovo  je recept raden na kolicini sunke koju sam imala....

Svaku snitu sunke,premazati cvrsto ulupanim vrhnjem u koje dodati hren,zatim je urolati kao rolat.



Servirati sa kuhanjim jajima.

20. tra 2013.

Zora kolac

       


          Ovaj kolac je dobro poznat po Slavonskim svadbama ,kirvajima i raznim proslavama,posebno za vrijeme Bozica ,tada se nade gotovo kod svake domacinske kuce.

Jednostavan za pripremu,ukusan....svojim izgledom podsjeca na tzv"Djedove brkove "ili "Macje oci".

Pogodan je za putovanja i za zamrzavanje,ali nema potreb za zamrzavanjem jer se brzo napravi .



Tijesto

300gr brasna
70gr secera
70gr maslaca
1 cijelo jaje
1 zumanjak
1 prasak za pecivo
hladnoh mlijeka-po potrebi

Nadjev

100gr maslaca 100gr mljevenih oraha ili badema ili ljesnjaka
1 bjelanjak
marmelada-neka koja je malo kiselkasta





   Brasno prosijati sa praskom za pecivo u posudu u kojoj cemo raditi tijesto.
dodati ostale sastojke i zamjesiti tijesto.
staviti da tijesto odmari,taman toliko dok spremimo nadjev.

Za nadjev,pomijesati sve sastojke,dobro izmijesati,nabolje izraditi mikserom,da se dobije maziva snjesa.

Odmoreno tijesto podjeliti na dva dijela,svaki razviti cetvrtasto na duzinu tepsije u kojoj ce se peci.

Preko tijesta namazati tanki sloj marmelade po vasoj zelji/ukusu,pa pola nadjeva.
Zamotati roladte sa obje strane,duzinski,tako da se negdje na sredini spoje.

Tako uraditi i sa drugim dijelom tijesta.

Oba zarolana tijesta staviti u tepsiju i peci na 170C oko 25-30 minuta.

Jos toli kolac posuti secerom u prahu.



***akjo zelite  slobodno se moze dodati secera po vasem ukusu i u nadjev,ja licno ne dodajem jer mi bude dovoljno slatko od marmelade i secera kojim pospem kolac !!

19. tra 2013.

Badem torta




   Trebalo je obiljeziti jos jedan rodendan i da nije to samo rodendan ,nego je to lijepa brojka.

 Moj muz je proslavio svoj 50-ti rodendan,skromno i jednostavno.

Obiljezili jesmo a nadam se da cemo uspjeti naci vremena kada cemo u drustvu svojih najmilijih i proslaviti,do tada ,za uspomenu imamo ovu predivnu tortu radenu po Snecinom receptu.





  Badem torta

Biskvit 1

6 jaja,odvojiti bjelanjke od zutanjaka
(od bjelanjka napraviti snijeg)
150gr secera
100gr mljevenih badema
2 stangle cokolade,narendati

Biskvit 2

6 bjelanjaka
150gr secera
100gr mljevenih badema

Pjenasto umutiti zutanjke sa secerom,da smjesa pobijeli,zatim dodati rendanu cokoladu,bademe i lagano rucno umijesati snijeg od bjalanjaka.

Peci na velikom plehu koji postavimo papirom za pecenje,na 200C

Gotov biskvit presjeci na 2 dijela,prepoloviti.

Ispeci sada  biskvit 2

U snijeg od bjelanjaka dodati postepeno secer,nekoliko kapi limunovog soka,te bademe,pa sve istresti na pleh za pecenje,postavljen papirom za pecenje i susiti biskvit na 170c oko 45 min uta...ipak provjeriti  nakon 30-ak minuta  kako izgleda biskvit da se ne presusi.

Ispeceni biskvit presjeci na dva dijela,prepoloviti.

FIL 1

6 zutanjaka
200gr secera
1 vanilin secer
1 zlica brasna
3 dl. mlijeka
150gr mljevenih badema

Zumanjke umutiti sa secerom,vanilin secerom.
Dodati brasno i skuhati u mlijeku,skuhati kao  puding kada se kuha.

U ohladeno umutiti omeksali maslac.

FIL 2

2.5 dl slatkog vrhnja
150gr tamne cokolade
50gr badema
3 zlice marmelade

Za ukrasavanje listici badema,cokoladne kuglice


Zagrijati vrhnje do vrenja,dodati cokoladu i lagano mijesajuci  je otopiti.
Ohalditi,ostaviti da se malo stegne.





Kada smo sve napravili sada tortu slazete kako volite,posto sam ja tortu sjekla na pola ,a ne na 3 dijela kao u originalu,slagala sam je tako da sam svaku koru premazivala filom 1,pa filom 2 i sve do kraja,zadnju koru nisam premazivala,nju sam prelila cokoladom.



14. tra 2013.

Queen of pudding

Brzo,jednostavno,slatko....






QUEEN OF PUDDING

2 case mrvica-od kruha ili nekog kolaca
1 vanilin secer
25 gr maslaca
2 case mlijeka
4zlice secera
mrvica soli
rendabna korica limuna
2 jaja-odvojeno
3-4 zlice dema od maline ,ribizla ili nekog kiselkastog voca

Napraviti mrvice od kolaca ili kruha.
Mlijeko sa 2 zlice secera staviti u serpicu da zakuha,dodati malac ,pustiti da se maslac istopi,zatim preliti mrvice.
Pustiti 20 minuta da mrvice upiju mlijeko.

Kada se ohladi dodati umucene zumanjke,sve izmijesati i rasporediti u posudice...zdjelice ili case.

Staviti peci na 180C oo 20-25 minuta.



Provjeriti da li je puding pecen, da se jos "mrda" da nije tvrd..tada ga izvaditi iz rerne  i premazati djemom,i odozgo staviti preko djema ulupane bjelanjke...vratiti ponovo u rernu i pustiti da se bjelanci "zarumene",nekih 15-estak minuta.

Smjesa ce biti jos mekana ,ali vidi se na obodu zdjelice/posudice da je peceno jer se odvojilo od nje.

**koristiti vatrostalne case ili zdjelice ili teglice od djema one sto i zimnicu spremamo ....




Ja sam koristila OBICNU casu koju sam do pola umotala u aluminjijsku foliju ...pokazala se odlicno,casa nije pukla !!
Moze se staviti u vodenu kuplj,znaci u tepsiju sa vodom poslagati case ili sta vec koristite i tako peci.

12. tra 2013.

Rodendanska torta

         


            Puno toga sam propustila u pisanju,ali sam uspjela da obiljezim momenat koji mi svakako nesto znaci....godinu dana starija  ali i sretnija zadovoljnija.
Svoj rodendan sam obiljezila uz ovu predivnu tortu,koja je radena po receptu jedne coolinarke.



kore

10 bjelanjaka
10zlica secera
4 zlica brasna
200gr mljevenih badema
200gr secera u prahu

krema/fil 1

10zutanjaka
200gr secera u prahu
500ml mlijeka
1 puding s okusom  vanilije
1 zlica brasna
250gr maslaca

krema/fil 2

500gr zamrznutog sumskog voca
5 zlica secera
300ml vode ili soka od borovnice
1 puding s okusom vanilije ili jagode

Ukrasavanje torte

125gr svjezih malina
500ml vrhnja za slag
200gr bijele cokolade,malo ulja
5-6 zlica vocnog fila2


Priprema

 Bjelanjke umutiti sa secerom u prahu.
Bademe i brasno izmijesati i prosijati ako zelite,pa lagano rucno dodati u bjelanjke.

Smjesu podijeliti na dva jednaka dijela ,kod mene su to bili kalupi za tortu (promjer 24cm).

Peci kore u predhodno zagrijanoj erni na 180c oko 20minuta,ne smije se presusiti.

Ohladiti i prerezati na pola...morate imati strpljenje jer su korice krhke ali polako i uspjeh nece izostati.

ili

Smjesu podjelite na dva velika lima iz pecnice i kasnije ih samo prerezete na pola,tako cete dobiti isto 4 kore samo cetvrtastog oblika,ali ne mari !

Krema 1 se kuha kao puding...znaci mlijeko stavite da kuha  ali predhodno oduzmete 100ml mlijeka i zajedno sa zumanjcima i secerom te pudingom u prahu  izmijesati ,pa kada mlijko provri smaknuti s vatre i lagano ukuhati smjesu  jaja,secera i pudinga.

Skuhano,prohladiti i dodati 250 gr maslaca,dobro izraditi i ostaviti na stranu do filovanja torte.

Pripremiti kremu 2.

staviti zamrznuto voce u serpu,dodati secer i lagano kuhati..voce ce se polako odmrzavati i kuhati,pomocu secera se dobije gusta pekmezasta smjesa...dodati 300ml vode ili soka od borovnice u kojem smo izmijesali prasak za puding s okusom vanilije ili jagode,te skuhati gustu ,pekmezastu kasicu,prohladiti.

  Kada je sve ispeceno ,skuhano i prohladeno ,filujemo i slazemo tortu.

Najprije se nade tacna ili tanjur na cega ce se staviti torta,postavi se prva kora,premaze jednim ,pa drugim filom i sve tako dok se ne zavrsi.






****Ja sam ostavila malo fila 2,od voca,pa sam dodatno izmixala 500ml vrhnja za slag u koje sam dodala tu vocnu kasicu i njome ukrasila tortu okolo

Po vrhu sam istopila 200gr bijele cokolade sa par zlica ulja i prelila.
dodatno sam ukrasila sa svjezim malinama .









Rolat od cokolade i kave




  • Biskvit

  •  -6 jaja-odvojiti bjelanjake od zutanjaka
  •  -185gr sitnijeg secera
  •  -50gr brasna
  •  -2 zlicice praska za pecivo
  •  -30gr mljevenog badema
  •  -40gr kakao u prahu
  •  -50gr tamne cokolade(izrendati)ili cokolada u prahu
  • Krema od kave

  •  -250ml vrhnja
  •  -300gr bijele cokolade
  •  -250gr maslaca
  •  -90gr mljevenog secera
  •  -2 zlice likera od cokolade ili kave
  •  -2 zlice instant kave


  1. Pripremiti lim za rolat
    (veliki iz rerne),staviti papir
    za pecenje, da se lakse uvije poslije pecenja.

  2. Umutiti bjelanjke, polako dodavajuci
    secer, dodati zumanjke i rucno umijesati
    u smjesu.
    U drugoj zdjeli prosijati brasno, kakao, prasak
    za pecivo,badem i cokoladu u prahu, pa sve lagano
    dodati u bjelanjke.

  3. Smjesu istresti u lim i staviti peci
    na 180c oko 20minuta.
    Pecen izvaditi sa papirom i tako ga i umotati.

  4. Umeduvremenu napraviti kremu
    KREMA OD KAVE
    Pustiti vrhnje da zakipi, skloniti u stranu, pa
    dodati bijelu cokoladu;
    mijesati dok se ne istopi, pa ostaviti
    dok pripremite ostalo.

  5. Mixerom umutiti maslac i secer, zatim dodati
    liker i kavu(ja sam samo kavu)
    pa sjediniti sa cokoladom, mutiti
    da bude kremasto.
    Ostaviti na str, malo kreme za ukrasavanje.

  6. Odviti rolat, fino poravnati strane, pa
    premazati sa kremom i ponovo uviti u rolat.

  7. Premazati odvojenom kremom ,posuti sa
    cokoladom u prahu i dodati cokoladne ukrase
    UKRASE mozete napraviti, tako da na pari otopite cokoladu
  8. stavite u vrecicu za ukrasavanje i na papiru za pecenje
    crtate oblike koje hocete ili jednostavno ukrasite po vasem ukusu i zelji.



Umijesto kave i likera,mozete dodati narendane narancine korice
i sok od narance(2zlice).....

Kitnikez/Quince paste

     Cudan naziv ali ljubitelji Dunja zasigurno znaju o cemu je rijec! Prava delicija,posluzen sa mekom vrstom sira na tankom komadicu kre...