25. svi 2013.

Obiteljski kolac

           




          Jednostavan kolac sa bezbroj imena...svako ima svoj nacin rada,svoje namirnice ,a u biti je to jedan te isti kolac.
Ja,moja porodica,sestre,rodake,pravimo vec dugi niz godina.svaka od nas doda po nesto,kao ja npr. bijelu cokoladu u fil,to se ne mora ali daje bogatiji okus kolacu jer ja fil kuham s brasnom ,tako da sam zadovoljna ovom verzijom.




OBITELJSKI KOLAC/NAJLON PITA/CIMET PITA

200gr secera
3 zlice meda
100gr maslaca

5 zlica mlijeka

..otopiti sve to u serpici na tihoj vatri,zatim dodati


1 mala zlicica cimeta,
1 vrecica praska za pecivo(vrecica je od 12gr)
2 zlice kakao u prahu 

1 jaje
oko 400gr brasna


..sve zamijesiti da se dobije prhko tijesto.

Podijeliti na dva dijela,svaki posebno ispeci na obrnutoj strani tepsije (moja je bila 30x40cm).

Peci na 200c oko 10-12 minuta
Pecene kore ostaviti na stranu na ravnu povrsinu da kore ostanu ravne jer se hladenjem stvrdnu i ako su neravne fil je neravnomjerno namazan.

U istoj velicini tepsije ispeci ZUTI BISKVIT


5 jaja,odvojiti bjelanjke od zumanjka
5 zlica secera
3 zlice vode
7 zlica brasna
1 zlicica praska za pecivo(6
gr)


..od bjelanjaka ulupati snijeg.
zumanjke istuci sa secerom da se lijpo zapjene,dodati vodu i polako rucno dodavati brasno i snijeg od bjelanjaka.
biskvit peci na 180c oko 20 minuta.
Pecen staviti na stranu.

Fil
1 litar mlijeka
100gr secera
vanilin secer,sto vise stavite to ima ljepsi okus
10zlica brasna
(5 zl. obicnog +5 zl. gustina)
250gr maslaca
200gr bijele cokolade




...Fil skuhati kao puding i dok je vruc fil dodati cokoladu...smaknuti u stranu,povrsinu pokriti prozirnom folijom,tako da se folija zalijepi po filu,da ne ulazi zrak i ne stvara tvrdu kozicu..kada se prohladi dodati maslac sobne temperature i dobro izraditi mixerom.






Filovati kolac,tamna kora,bijeli fil,zuti biskvit,bijeli fil i odozgo tamna kora...ozozgo posuti secerom u prahu ili po zelji..malo fila pa posuti orasima ili cokoladna glazura ...do vas je !!

24. svi 2013.

Sarena oblatna



Sastojci

6 jaja-odvojiti bjelanjke od zumanjaka
24 zlice secera
2 vanilije
250gr maslaca
100gr mljevenog petit keksa
150gr mljevenih oraha
100gr cokolade za kuhanje
1 manja oblatna
limunov sok-za zuti fil
300-400gr cokolade za kuhanje
oko 200ml vrhnja za kuhanje




Potrebna su nam dva fila,jedan zuti jedan tamni.

ZUTI FIL
6 zumanjaka i 12 zlica secera dobro izmixati nad parom..ja radim sve mixerom jer ide brze,a isto tako se moze staviti u mikrovalnu na minut,dva da se skuha fil..ja radije po starinski, na pari.

U poluohladeno dodati limunov sok(kolicina je po vasem ukusu),vaniliju,te omeksali maslac.

Sve dobro izmutiti i ostaviti na stranu dok se napravi drugi fil.

TAMNI FIL
6 bjelanjaka dobro umutiti sa 12 zlica secera,dodati otopljenu cokoladu,orahe i mljeveni keks,vaniliju.

Slagati oblatnu,jedan sloj zutog fila jedan tamnog...jos jedan puta tako.
Oblatnu pritisnuti tezim predmetom i ostaviti da se okusi prozmu.

Kada se  oblatna stisla,izrezati je na 3-4 stanle..znaci duzinski...sirina je opet po vasoj volji..ako su snite tanje,bice ih vise i obrnuto,deblje snite ,manje komada.

Vrhnje za kuhanje zagrijati i dodati iskidanu cokoladu,polako rukom pomocu zice za mijesanje  mijesati da se cokolada otopi.
Bilo bi dobro oblatnu dobro ohladiti u frizideru pa tek tada premazivati cokoladom jer tada najbolje cokolada prijanja uz oblatnu,odmah se susi jer hladna oblatna steze cokoladu !!

Rezati i posluziti !!


10. svi 2013.

LIMUN TOTICE









Tijesto


200gr brasna
50gr badema,mljevenih
125gr maslaca
1 zumanjak
2-3 zlice hladne vode
rendana limunova korica

nadjev

125gr krem sira
125gr secera
2 zlice limunovog soka
125ml zasladenog kondenziranog mlijeka
secer u prahu-za posip



  1. 1
    Prosijati brasno u zdjelu,dodati maslac,secer i badem,pa prstima umrviti...zatim dodati rendanu koricu limuna 1 zumanjak,2-3 zlice hladne vode i sve lagano mijesati da se sve namirnice povezu,doraditi tijesto na radnom stolu,rukama.

  2. 2
    Umotati dobiveno tijesto u prozirnu foliju i ostaviti da odmara 10-ak minuta.
    Razviti zatim tijesto  na lagano pobrasnjenoj dasci za mjesenje na 3 mm.
    Vaditi krugove promjera 7cm i krugovima od tijesta popunjavati kalup za tortice(patty pans)i napuniti ih nadjevom.
  3. 3
    Za nadjev  izmutiti krem sir,secer i zumanjke,dodati 2 zlice limunovog soka i 125ml zasladenog kondenziranog mlijeka.
  4. 4
    Tortice peci u predhodno zagrijanoj rerni na 180C oko 8-10 minuta,da se nadjev ispece ali da ostane svjetle boje...ako dodirnete prstom morate osjetiti da je nadjev povezan i scvrsnut ,nije tekuci i ne mrda se..
  5. 5
    Postepeno ohladiti tortice,izvaditi iz kalupa i posuti secerom u prahu.
    Posluziti.



  6. 6
    Trbali bi dobiti 24 tortice.

Kitnikez/Quince paste

     Cudan naziv ali ljubitelji Dunja zasigurno znaju o cemu je rijec! Prava delicija,posluzen sa mekom vrstom sira na tankom komadicu kre...