28. srp 2013.

Kaneloni sa sirom i spinatom


Ovi kaneloni su divna kombinacija kremastog sira,gorkastog spinata i slatkastog paradajz sosa...pravo ljeto jelo !!






   Sastojci:

12 suhih kanelona ili
12 svjezih listova lazane

PARADAJZ SOS

4-5 zlica maslinovog ulja
2 cesnja cesnjaka
750gr-1 kg cerry paradajzica
3 zlice svjezeg bosiljka
sol,biber

RIKOTA NADJEV

100gr spinata
500gr rikota sira
2 jaja
100gr svezeg rendanog parmezana
1 zlicica morskog orascica


Priprema:

      Napraviti soso od paradajza.
Zagrijati ulje u serpi,dodati sitno isjeckan cesnjak i prziti dok ne pocme mirisati,zatimm dodati na pola presjecen paradajz..kuhanjem ce pustiti sok ali ce nakon 10-ak minuta poceti da se zgusnjava,no sos ce jos uvijek imati komadice paradajza.
dodati isjeckan bosiljka i ostaviti na stranu.




Sada pripremiti fil.
..rikotu,predhodno ocjedenu od tekucine,  staviti u dublju zdjelu,dodati blanzirani spinat
(spinat preliti kipucom vodom i ostaviti damo par sekundi da uvene,odmah staviti u ledeno-hladnu vodu i ocijediti) koji isjecemo na sitnije komadice,pa ako imaju jos tekucine ocjediti u rukama...dodati i jaja i pola kolicine parmezana..sve izmijesati ,pa pomocu vrecice za ukrasavanje utisnuti u kanelone smjesu.

..ako  koristite svjezu pastu,tada je morate kratko prokuhati u slanoj vodi,posusiti i na kracu stranu lista  istisnuti smjesu sira i spinata i lagano urolati u kanelon.

Ja sam napravila vise paradajz sosa pa sam ga stavila po dnu tepsije i  poslagala kanelone te jos dodala odozgo  ostatak sosa..posula preostalim parmezanom,i stavila u predhodno zagrijanu rernu da se pece na 200c oko 30-aka minuta.





**Ako zelite koristiti normalni paradajz,tada ga na dnu zarezati u krizic,preliti vrelom vodom,ostaviti 1 minut,zatim prebaciti u ladnu vodu(mozete staviti i koju kockicu leda),kozica bi trebala sama da spadne,ako ne pomocu nozica polakom skinite kozicu..prepolovite i odstranite sjemenke jer se za sos koristi samo meso paradajza.
Isjeckati na krupnije komade i kuhati kao gore u receptu.

**
Za domacu pastu,moze posluziti ovaj recept:
2 jaja
1 zlica maslinovog ulja
200gr obicnog brasna
200gr griz brasna..to je najfinije mljeveni griz,koji se inace koristi u spravljanju paste/tjestenine

  Zamjesiti tijesto,ostaviti da odmori 30 minuta.
Podijeliti na manje komade,lagano oklagijom razviti pa doraditi masinom za tjesteninu.

27. srp 2013.


Ovako to radi unikatica(Katica),meni se svidjelo i sa uzivanjem sam zabiljezila recept !!        



 Prhko tijesto
         175 grama brasna
         75 grama hladnog maslaca
         2 zlice secera
         1 jaje
         1 zlica hladne vode
         Nadjev
         100 grama mekanog maslaca
         100 grama secera
         1 jaje
         1 zlica limunovog soka
         100 grama mljevenih badema
         1 puna zlica brasna
         ca 15 datula, dobre kvalitete
         malo listica od badema / po zelji, moze i bez
         Za glazuru
         5 zlica marmelade od marelica
         1 zlica limunovog soka















Nadjev                                                                                                 
Maslac, secer i jaje kremasto izradii, dodati mljevene bademe i brasno, te limunov sok. Nadjevom puniti podlogu. Datule prepoloviti ili cetvoriti i sloziti po nadjevu. Stranu gdje ste rezali staviti u nadjev. Posipati sa listicima od badema.
    Tart peci 10 minuta na 200 stupnjeva ( tako sam ja pekla….vi prilagodite, svako najbolje zna kako mu rola pece ), smanjiti na 180 i peci daljih 15-20 minuta. Ne previse peci, treba da bude svjetlo-zuta, svjetlija od moje na fotki….
    Marmeladu i limunov sok ugrijati, namazati sa cetkicom po jos toplom tartu.





****
Tart ohladiti na sobnoj temperaturi, a super je kad odstoji, jer svi se sastojci dobro ” prozmu ”. Ja sam pravila za probu u formi ,kao na slici...



        

20. srp 2013.

Kis sa dvije vrste brasna


Da,ovog puta sam pomijesala obicno brasno i instant palentu..meni se dopalo,a posebno je zgodno  sto vam ne treba posuda za kis,pece se na papiru za pecenje.








tijesto:

1+1/4 case(case je 250ml)obicnog brasna,
1/3 case instant palente,
125gr maslaca,
oko3 zlice hladne vode

..sve izraditi u glatko tijesto,koje se ne lijepi,staviti izmedu 2 papira za pecenje i razviti u dimenzije 24x36,posuti filom,pa podignuti stranice.....






FIL
50gr parmezan,
250gr sunke ili mesnate slanine,
malo mladog zelenog luka,
1/2 case vrhnja za kuhanje,
1 jaje...

     Fil ,slaninicu,luk,sir preliti vrhnjem i jajetom koje lagano vilicom umutimo zajedno sa vrhnjem,te prelijemo preko  i stavimo peci na 200c oko 35 minuta u predhodnozagrijanu pecnicu !!

19. srp 2013.

Cupcake s okusom kave

Usminkani slatkis za popodnevnu kavicu !!



Potrebno je :

115gr omeksalog maslaca
115gr secera
115gr brasna 
2 zlicice praska za pecivo
2 jaja
1zlica instant kave+zlica vrele vode
85gr oraha,krupnije mljeveni

    U dublju zdjelu staviti omeksali maslac i zajedno sa secerom umutiti da zapjeni,dodati jedno po jedno jaje,otopljenu kavu,orahe i na kraju prosijano brasno s praskom za pecivo.

Dobivenom smjesom popuniti kalupice za mufense.
Peci u predhodnozagrijanoj rerni na 200C,15-20minuta,da fino narastu i budu peceni..prtom dodirnite sredinu,pa ako se pritisnuto tijesto vrati nazad,podigne se ponovo nakon dodira,cupcakovi su peceni !!

Sada ,dok se cupcakovi hlade,umutiti slijedecih




 140gr maslaca,sobne temperature
  2 zlice secera u prahu,
 1 paketic neskafe s okusom karamela
 ili
ponovo otopite 1 zlicu instant kave u zlici vrele vode

i to dodati u maslac i secer te sve dobro umutiti..pomocu ukrasnog sprica ukrasiti cupcakove,na svaki staviti komadic oraha !!

**Meni licno su ukusni i bez ukrasavanja !!

14. srp 2013.

Frite od krompira i halumi sira

        Ja ih pravim po receptu Jannele Bloom i jako su mi ukusne .
Lijepo se oblikuju,samo zahtjevaju pecenje na umjerenoj temperaturi i tada ostanu rumene,pecene..





Potrebne namirnice:

400gr krompira(ociscenog)
3 kukuruza
(ociscenog od lista(komusina) i svile)125gr halumi sira
2 zlice pune persinovog lista-isjeckanog
4 zlice brasna + 1 mala zlicica praska za pecivo
2 jaja
maslinovo ul;je
biber,sol po potrebi

         Ocisceni krompir izrendati u cistu salvetu i doooobro iscjediti.
Ocjedeni krompir staviti u dublju zdjelu,dodati kukuruz koji nozem skinete sa klipa(kukuruza)...moze se koristiti i kukuruz iz konzerve.

Dodati izrndani Halumi sir i persin.
Prosijati brasno s praskom za pecivo u istu zdjelu,zatim dodati lagano vilicom umucena jaja.

Zaciniti biberom i soli po ukusu.

Sipati ulje u tavu,zagrijati na srednjoj temperaturi,zatim zlicom dodavati  smjesu u tavu i peci svaku stranu oko 5minuta..kao sto sam rekla treba paziti da se ispece i ostane lijepa boja.



**ako je hladno,dobro je zagrijati rernu na 150c i prvu turu frita staviti u rernu da odravaju temperaturu dok se ostale peku.
no jednako su ukusne i tople i hladne !!

Desert od jabuka

           Jednostavni zimski desert od jabuka,tzv."apple crumble".
U zimskom periodu se najvise mogu naci ,od voca,jabuke i narance,mislim voce koje se uklapa u sezonu..ima i drugog voca  ali to nije to.




Apple crumble

5 jabuka,kiselije su najbolje
1/2 salice brusnica
1/2 salice soka od jabuka
1 salica smedeg secera


    Jabuke,oprati,ocistiti i isjeckati.U serpu staviti jabuke,secer,sok i brusnice i kuhati dok jabuke ne omeksaju,oko 15 minuta.

U meduvremenu pripremiti 6 salica ili ramekins,a moze i jedna vatrostalna veca posuda.
Napraviti "crumble",mrvice,za koje vam je potrebno:

1 salica brasna
1/2 salice secera
1/2 salice kokosa
70gr maslaca

      U vecu zdjelu staviti brasno,secer,kokos,maslac sobne temperature i prstima mrviti smjesu dok se ne dobiju krupnije mrvice,ostaviti na stranu do upotrebe.



Sada zagrijati rernu  na 200C i dok se rerna grije,napuniti salice,zdejelice ili sta vec koristite sa jabukama i odozgo sipati mrvice ,tako da ih bude podjednako u svim zdjelicama.

Staviti peci...25 minuta bi trebalo biti dovoljno da mrvice dobiju lijepu rumenu boju....



Jos toplo servirati s kuglom sladoleda !!

12. srp 2013.

Lazanja s tikvicama

        Brzinska lazanja s tikvicama i sirom...lagan obrok ili toplo predjelo.



Potrebno je:

maslinovo ulje-po potrebi
6 kom. tikvica,malo vecih
2 cesnja cesnjaka
1 cili papricica
 par listica bosiljka ili kopra
(jedno ili drugo,ne oboje zajedno)
500gr svjezeg mladog sira
(ja koristim ricotta)
2 jaja
1+1/2 solje parmezan sira
soli i bijeli biber ,po potrebi
700ml passata sos,kupljeni
**ako imate domaci gusti pasirani sos,koristite njega!!
300gr pakovanje svjeze lazanje
**Ja pravila sa suhim lazanjama,bez predhodnog kuhanja
1 solja mozzarella sira

   Tikvice oprati i izrendati u dublju zdjelu.
cesnjak ocistiti i usitniti.

U vecu tavu staviti ulje,dodati cesnjak,pa kada se osjeti miris cesnjaka,dodati izrendane tikvice...prziti da uvenu..dodati cili papricicu,zacine i ostaviti da se prohladi.

Ricotta sir dodati u dublju zdjelu(onu sto smo predhodno izrendali tikvice),umucena jaja,solju parmezana,zacine i sada dodati prohladene tikvice...sve izmijesati.



U tepsiju koju cete koristiti za lazanje,staviti sloj tikvica,malo passata sosa,sloziti lazanje listove i sve tako dok se sve ne utrosi.
Odozgo staviti tanak sloj passaata sosa i 1/2 solje parmezana posuti preko.

Staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 200c oko 30-ak minuta...posuti mozzarellom i ostaviti u rerni samo toliko da se sir otopi.



Prohladiti i sluziti.

Kolac sa suhim vocem

Recept za svaki dan.
Kolac  koji je pogodan za piknik,jako fin uz solju caja ili kave..




Uz samo malo namirnica mozete si napraviti ovaj divan kolac.
Ja sam ga pekla u kalupu za torte ,promjera 20cm.

Potrebno je:

175gr maslaca,sobne temperature
175gr smedeg secera
3 jaja
250gr samodizajuceg brasna(Self -raising flour) ili
 na svaku solju brasna dodati 1 zlicicu praska za pecivo
3-4 zlice mlijeka
300gr suhog voca
(brusnice,smokve,datule,kajsije,ananas,grozdice...)

   Zagrijati rernu na 180C.
Umutiti maslac i secer da posvjetle.
dodati jedno po jedno jaje i na kraju rucno umijesati prosijano brasno i isjeckano suho voce.



Istresti smjesu u manji kalup,okrugli (20cm) ili cetrvrtasti(17x17cm),takav ja imam kalup ,no moze biti i malo manji,za ovu visinu kolaca,ako je kalup veci,tada ce kolac biti nizi.

Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 180C oko 45 minuta.



Ohladiti i servirati,uz caj,kavu ili kao poslasticu poslije rucka !!

8. srp 2013.

Pecena palenta sa sirom i pancetom

Palentu jako volim,ali eto nisam pisala puno recepata  jer pretezno to bude prilog ,pa ako preostane  ja za sebe pravim kombinacije koje volim !!




Danas je bilo glavno jelo uz dosta salate..

1 salica(250ml)instant palente
4 salice povrtne juhe ili vode
350gr mix topljenih sireva
100gr parmezana
200gr dimljene pancete
sol,biber-po potrebi





Skuhati palentu i razliti je na tepsiju koju isplahnemo vodom.
Debljina neka bude oko 1cm ili deblja,ali tada je potrebno sjeci na pola da bude tanja.
Uzeti drugu tepsiju manjih dimenzija u koju cete slagati slojeve palente,te je tako i "iskrojiti" po velicini tepsije u kojoj cete palentu peci.

Namazati posudu za pecenje/tepsiju maslacem,zatim slagati red palente,red sira i sve tako dok se sve ne utrosi,a odozgo sloziti pancetu i sve zapceci u predhodno zagrijanoj rerni na 200C oko 30minuta

Ako slucajno imate ostatak umaka/sosa od paradajza ,patlidzana ,takoder mozete praviti kombinaciju ali u tom slucaju izbaciti pancetu,a umak samo odozgo staviti i zapeci !!




Prijatno!!

7. srp 2013.

Sanjina torta

           Da,ovo je bilo za njen dan...ali...kao i u posljenih nekoliko godina slavljenica ni ne proba tortu koju je mama napravila,no, nema veze,ja cu je zapisati mozda nekada nade vremena pa je pogleda da barem vidi kako je izgledala...






Torta je uradena od osnovice  za Nela snite,uz moje male izmjene.

Izmjene koje sam uradila bile su u kremama.
Zamijenila sam crnu cokoladu za bijelu i dodala sloj vocne kreme,koji sam napravila od:

500gr zamrznutih malina
100gr secera
50gr gustina
50gr maslaca







Draga Sanja,
Svu srecu Svijeta zeli ti mama !!

Kitnikez/Quince paste

     Cudan naziv ali ljubitelji Dunja zasigurno znaju o cemu je rijec! Prava delicija,posluzen sa mekom vrstom sira na tankom komadicu kre...