22. stu 2013.

Amaretti

      Za sve one koji ih vole uz kaficu,u raznim slasticama.

Onako kako ih ja pravim.




3 bjalanjka

125gr secera u prahu,

125gr mljevenih badema

1 zlica brasna,

2 zlice finog ,ne mljevenog secera(caster sugar)

 

Mljeveni secer i bademe pomijesati i prosijati..bjelanjke ulupati u cvrsti snijeg uz dodatk secera,zatim u snijeg lagano umjesati suhe

 

Sastojke..napuniti vrecicu za ukrasavanje i pomocu okruglog "tuljka praviti hrpice..treba da bude 15-18 komada,vrhove malo pritisnuti mokriom zlicom,staviti po jedan oguljen od kozice badem,ako imate..

 

Peci na 180c oko 15,zatim smanjiti temperaturu na 150c i jos susiti dok im sredina bude suha...

9. stu 2013.

Panettone

Vidjeh prije neki dan u trgovinama su se vec pojavili gotovi Panettoni..Bozic nije bas tako blizu,tako da sam danas imala vremena napraviti jedan probni Panettone jer nekako za Bozic me vise privuce Stollen,pa na ovaj predivni kolac zaboravim.
Vrijeme mi je islo na ruku,bilo je toplo s malo vlage u zraku sto je pripomoglo tijestu da jos bolje dobije  na prozracnosti i lakoci.




Potrebne namirnice:

450gr brasna
+brasno za pobrasniti radnu povrsinu
225gr maslaca,sobne temperature
120gr secera
100gr kandirane korice limuna i narance
1 zlicica vanila extrakta
2 sredne velicine jaja
5 zumanjaka
rendana korica od 1 limuna i 1 narance
30gr svjezeg kvasca
30ml toplog mlijeka

70gr suhih grozdica
70gr suhog ribizla
1 zlicica soli
1/4 zlicice morskog orascica

    U toplo mlijeko staviti kvasac ,otopiti ga i dodati zlicu secera i zlicunbrasna..ja tako uvijek radim,mada ne mora i sam kvasac u mlijeku ce se aktivirati,no meni je sigurnije  ovako.

U dublju zdjelu prosijati brasno ,dodati morski orascic,svjeze rendanu koricu limuna i narance.

U drugu dublju posudu staviti jaja,zumanjke,vanila extrakt i jako mekani,gotovo otopljen maslac.

Kada se kvasac aktivirao,sipati ga u brasno,polako mijesajuci dodavati i ostale tekuce/mokre sastojke...mijesiti rucno ili mikserom dok se ne stvori fino elasticno tijesto,koje se ne lijepi za posudi i ruke.

Ja tijesto ostavim u istoj posudi u kojoj sam mijesila jer je ostala masna od samog tijesta tako da samo stavim prozirnu foliju i ostavim na stranu da se poveca volumen.

Pripremim u meduvremenu kandiranu koricu i ostale sastojke.

Nadoslo tijesto istresem na pobrasnjenu povrsinu ,malo rastegnem rukama i pospem kandiranu koricu narance i limuna ,grozdice ili sta tko vec dodaje,ponovo laganim pokretima premijesim tijesto i stavim u pripremljen kalup za pecenje.




Moj kalup je bio 20cm ,promjera,ali sam ga nadogradila sa obrucem  za torte  kako bi mi Panattone rastao u visinu ,a ne u sirinu !!

Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 190c oko 15 minuta,zatim smanjiti temperaturu na 180c i jos nastaviti pei 30-ak minuta.



Prohladiti Panattone u kalupu ,isjeci i posluziti,posut secerom u prahu !

*****

Panettone

450gr flour
225gr butter
120gr caster sugar
2 medium eggs
5 medium egg yolks

grated zes of 1 orange/lemon
30gr fresh yeast
30ml milk
1 tsp salt
1/4 tsp ground nutmeg
100gr candied peel
70gr sultanas
70gr raisins
*icig sugar for dasting


....Wisk the eggs,egg yolks and vanilla extract together in a bowl.
In a seperated bowl beat together the butter and all but 1 TSP of the sugar for 4-5 minutes.
Add the beaten egg mixture to the butter and sugar,beating allthe time.
Heat the milk then crumble the yeast on top and add 1Tbsp of sugar,!Tbs of flour...leave to activate and froth.
Sift the flour salt and ground nutmeg in a bowl.Make a well in the centre and pour the milk and yeast mixture into it.
Work into dough,then fold in the butter and egg mixture until smooth.
Knead on a floured surface for 8-10 minutes.
Shape into a ball then place in a floored bowl and cover with film.Leave to rise in a warm place for 1 hour...turn it out onto a floured surface and knead for 2 minutes.
Knead the risins and sultanas into the dough along with the candied peel.
Place in a springform cake tin and cover with film(clean wrap).Leave for 2 hours in a warm place.
Preheat the oven to 190c(fan170C)
Wrap the outside of the cake tin with aluminium foil,so that it come 10cm above the rimof tin.

Transfer dough to the oven,reduce the temperature to 180c after 15 minutes and bake for a future 30 minutes.
Remove from the oven and leave to cool in the tin for 15 minutes.
turnout onto wire rack to cool completely.
dust with the icing sugar,then slice into portions and serve from a plate.

8. stu 2013.

Keksici od cokolade i oraha

Keksici kojima je tesko odoljeti..



Potrebno je:

250ml sobne temperature,mekanog maslaca
375 ml smedeg secera
2 veca jaja
5ml extrakt vanile
500ml brasna
60ml gustina
5ml sode-bikarbone
prstohvat soli
500ml cokoladnih kapljica
300ml oraha,grubo sjeckanih

  U dubljojn posudi izmijesati maslac i secer,dodati jaja,dobro sve izmijesati.

dodati brasno sa sodom-bikarbonom,malo soli i gustin..napraviti tijesto u koje na kraju dodamo cokoladne kapljice ili komadice cokolade i grubo sjeckane orahe.

Pripremimo 2 veca pleha,postavimo papir za pecenje i slazeno komadice tijesta..po volji,veci komadici,manje keksica i obrnuto.
Veci keksici se moraju duce peci dok je manjim keksicima,vrijeme pecenja krace.




Keksice peci u predhodno zagrijanoj rerni na 175C oko 15 minuta.

Ogladiti i posluziti uz kavu ili caj..moze i solo !!

Strudla

Pravila sam ih razno-razne,ova mi se u zadnje vrijeme najvise dopada !! 









         Tijesto:

         600 gr brašna,
         1 jaje,
         250 gr margarina
         1 kvasac
         1/2šalice mlakog mlijeka
         1/2 korice limuna
         2 žlice šećera
         1 žličica soli
         nadjev:
         oko 150 gr oraha, maka, lješnjaka ili rogača, malo grožđica
         1 dl mlijeka,
         po ukusu šećera,
         1 vanilja šećer,
                  posipanje: šećer u prahu




Tijesto:

 brašno, sol, šećer pomiješati, dodati jaje, otopljen margarin, koricu od limuna, mlako mlijeko i izmrvljen kvasac. 
Umijesiti fino, glatko tijesto i pustiti ga da malo naraste. 
Podijeliti ga na 4 loptice prije nadjevanja.


Nadjev: 

mak, orahe, lješnjak ili rogač staviti u mlijeko i kuvati na niskoj temperaturi , miješajući. 
Dodati šećera po želji i  vanilja šećera... dodati grožđice/ suvo grožđe


Ugrijati pećnicu na 200 stupnjeva. 

Tijesto razvaljati i 3/4 kvadrata  premazati   nadjevom.
 Urolati , premazati žumanjcem i peći oko 20-25 minuta.





                  



Kitnikez/Quince paste

     Cudan naziv ali ljubitelji Dunja zasigurno znaju o cemu je rijec! Prava delicija,posluzen sa mekom vrstom sira na tankom komadicu kre...