26. lis 2014.

Orahnjaca

Eh,kad se pozelim svog rodnog mijesta !!!!!

Orahnjaca


500gr brasna

15gr svjezeg kvasca

100gr otopljenog maslaca
100gr secera
2 ili vise zumanjka
malo ruma
vanilin-secer
limun,koricu narendati u tijesto
2dl toplog mlijeka
(Domaci kefir)

secer u prahu -za posipanje

Fil:
300gr mljevenih oraha
100gr secera
grozdice ako volite?!
Oko 1 dl vrelog mlijeka za popariti orase..dodavati mlijeko po malo,mozda vam nece trebati svo mlijeko.

U malo mlakog mlijeka izmrviti kvasac i dodati zlicu secera i zlicu brasna,promijesati i pustiti da se aktivira.

U dublju zdjelu staviti brasno,vanilin secer,rendanu koricu limuna i sve ostalo sto volite da dodate...zatim aktivirani kvasac i rucno ili pomocu mixera izraditi tijesto.

Pustiti tijesto pokriveno da se udupla volumen...

Mljevene orahe popariti sa vrelim mlijekom.

Tijesto podjeliti na dva dijela..razviti u duzini tepsije u kojoj pecete(moja je 20x30),tako da struce nece biti velike.
Nemojte previse tanko da razvijte tijesto da vam nebi pucalo prilikom pecenja..saviti u rolat i sako uraditi i sa drugim tijestom.
Dvije struce staviti u podmazan lim za pecenje i pustiti da ponovo polako "nadodu",staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C i peci oko 45 minuta...pecene,onako vruce premazati maslacem..prohladiti u limu ,zatim izvaditi na drvenu podlogu..drvo upija vlaznost ,tako ce orahnjaca ostati suha odozdo,od maslaca mekana odozgo.
Poseceriti i servirati !!



Pravim i Makovnjacu sa istim tijestom ali koristim gotovi fil od maka !



Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.