27. velj 2014.

Knedle sa sljivama


           Djeca kao djeca uvijek su voljela i tezila za onim sto nemaju.
Ja sam uzivala u svim jesenjim vockama,pocevsi od sljiva.
Nedjelja  je bila dan za knedle.Pitacete sto bas Nedjelja ? Odgovor je jednostavan. To je bio dan odmora za tezaka koji  u jesen sakuplja hranu kao mrav da bi prezivio zimu,zajedno sa svojom porodicom, pa je i taj dan umijesto da odmara, moja mamam pravila knedle.
Nas djecu bi poslala rano u Crkvu  i dok se mi vratimo ,knedle su bile gotove...radost da nemoze biti veca.

Danas kada ih ja napravim,jeduci ih  misli me odvuku u djetinjstvo,cisto bezbrizno djetinjstvo puno radosti i igre,za razliku od danasnje djece..
Knedle obicno pravim odoka,ali ovo su mjere da bi posluzile za orijentaciju ako neko pozeli da ih pravi.

KNEDLE SA SLJIVAMA
1 kg kromira u ljusci
1/2 kg sljiva
150gr brasna
60gr griza
1 zlica omeksalog maslaca
2 jaja
malo soli
posip
mrvice,orasi,maslac,secer,cimet-po potrebi




  Krompir kuhan u ljusci ocistimo i propasiramo. 
Dodamo maslac, jaja, griz i brasno. Posolimo i zamijesimo tijesto.

Od pripremljenog tijesta radimo knedle koje punimo sa sljivama,kojima izvadimo kosticu.
Desi se ponekad da su sljive puno kisele ,tada u svaku sljivu stavimo malo secera.
Knedle kuhamo u zasoljenoj vodi.
Dok se knedle kuhaju,napravimo "posip"
Na rastopljenom maslacu preprzimo  mrvice,krupno isjeckane orahe,secer i cimet pa time  prelijemo kuhane knedle. 
Ako vam preostane tijesta od njega mozete napravite valjuske/njoke,te posluziti na isti nacin.

**Od ovog tijesta pravim i slane knedle koje punim slanim nadjevom,sir ili kuhana sunka,prelijem ih vrhnjem za kuhanje.

22. velj 2014.

Truffles od bijele cokolade i ljesnjaka

           Za Bozic sam dobila bocu Frangelico likera i to tako stoji...svaki puta kad vidim bocu ,kazem sebi da bi trebala nesto probati sa tim likerom...dode dan te sam odlucila nesto  sto ce svi htjeti probati,a to su truffles.
Nisu bas moji ljubitelji ovakvih slatkisa,vise vole komadic cokolade..no cokolada je izvana pa su barem probali :)

Meni su dobre ove truffle,kazem dobre jer vise volim vocno-kiselkaste verzije..kao npr. bijela cokolda -maline mmmm,do tada  pisem ovaj recept,mozda se nekom svidi.




           Truffles od bijele cokolade i ljesnjaka


60ml vrhnja za kuhanje
30gr maslaca
250gr bijele cokolade
oko50gr mino mljevenog ljesnjaka bez kozice
2 zlice frangelico likera
(liker od ljesnjak)

200gr tamne cokolade
100gr bijele cokolade

      U manju serpicu staviti vrhnje,cokoladu i maslac da se lagano otope.

Dodati mljevene ljesnjake i liker pa pustiti da se prohl;adi i pocme stvrdnjavati

Prije nego se totalno stvrdnu,praviti kuglice..ja sam koristila hvataljku za sladoled,brzo sam stavila kuglice na papir za pecenje i u zamrzivac.

U meduvremenu sam otopila tamnu cokoladu.

Ohladene,ne zamrznute,kuglice sam malo u dlanu oblikovala da budu glatke,zatimsam ih umakla u otopljenu tamnu cokoladu i ponovo na papir za pecenje da se cokolada osusi i ocvrsne.

Na kraju sam otopila bijelu cokoladu,kojom sam ukrasila kuglice prelivene tamnom cokoladom.

Sacekati da se sve osusi,polako ostrim nozicem obici okolo kuglica i odsjeci visak cokolade..posluziti cokoladne kuglite ,truffle u papirnim kosaricama radi lakseg rukovanja pri konzumiranju i estetskog izgleda.




***Ja sam koristila kupljeni samljeveni ljesnjak,koji je bio krupnije mljeven i imao je ljusku,nisam bas zadovoljna zbog toga s toga cu slijedeci puta koristiti ljesnjak kojeg cu sama pripremiti...



Truffle mogu biti mekane zbog manjka cokolade ili manjka ljesnjaka,zato ne mojte se uznemiriti ukoliko ne mozete oblikovati kuglice,dodajte jos ljesnjaka ili otopljene cokolade.

8. velj 2014.

Cokoladni mud cupcake

          Normalno da se ova smjesa moze ispeci u bilo kojem drugom obliku ali djeci,pa i nama odraslima  nekako vise oci prihvataju ove malene,jako dekorativne sladilice.




       Cokoladni cupcake

125gr maslaca
100gr tamne cokolade
(najmanje50% coco)
125ml tople vode
1 zlica instant kave
60ml likera od ljesnjaka
200gr smedeg secera
140gr brasna
1 mala zlicica praska za pecivo
2 zlice kakao u prahu
1 jaje

cokoladni premaz

200gr cokolade
150ml vrhnja za slag





    U serpici otopiti cokoladu,maslac,secer,kavu i tu dodati liker.
Kada se otopi malo prohladiti,pa dodati lagano vilicom umuceno jaje i prosijano brasno s praskom za pecivo i kakao u prahu.

Dobivenu smjesu ne mijesati puno...njome napuniti pripremljenbe kosarice ,koje ste stavili u kalup za mafense,a moze i bez papirnih kosarica,samo nauljite kalup i malo pospite brasnom.

Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 160c oko 20 minuta.








Ohladiti,zatim ukrasiti cokoladnim namazom,koji napravite na slijedeci naci


Vrhnje zagrijati do tocke vrenja,zatim u nj dodati usitnjenu cokoladu i lagano mijesati da se cokolada otopi..ohladiti.


Dobije se lijep gust cokoladni namaz,koji mozete samo namazati mafense ili ga mixerom umutiti u tzv. "ganas krem"pa vrecicom za ukrasavanje  ukrasiti po zelji.



Kitnikez/Quince paste

     Cudan naziv ali ljubitelji Dunja zasigurno znaju o cemu je rijec! Prava delicija,posluzen sa mekom vrstom sira na tankom komadicu kre...