Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od rujan, 2014

Vocni jogurt kolac

VOCNI JOGURT KOLAC/KUGLOF

1/3 salice(-mekanog) maslaca
110gr krem sira
4 jaja 2 salice secera 2 vanilin secera rendana korica limuna 3 salice brasna 2 zlicice praska za pecivo prstohvat soli 1 salica jogurta 2 salice voca-po vasoj zelji
          Namazati masnocom kalup u kojem cete peci kolac(ja sam koristila kalup za kuglof).
U zdjeli dobro izmutiti krem sir,omeksali maslac,secer,da postanu pjenasti i svjetle boje.
Dodati jedno po jedno jaje i poslije svakog dodavanja jaja ,smjesu dobro umutiti.
.. staviti malo rendane korica od limuna.

Voce staviti u drugu zdjeu, dodati par zlica brasna i uvaljati ga u to brasno ..to ce pomoci da voce ne padne na dno kolaca.

Na kraju naizmjenicno dodati prosijano brasno sa praskom za pecivo i jogurt.

Sada staviti vise od pola smjese u kalup,staviti odozgo voce,koje koristite i zavrsiti sa ostatkom tijesta.

Peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C oko 45 minuta.




Pecen kolac ostaviti u kalupu 5 minuta,zatim ga izvaditi na resetku za kolace da se ohladi..odozgo kolac pos…

Badem keksici/almond cookies

Badem keksici
almond cookies

160gr maslaca
1 salica secera
1 jaje
2 zlice soka od narance
vanilin secer
1 zlicica praska za pecivo
50gr mljevenih badema
2 salice brasna
narendana korica jedne narance

Malsac pjenasto umutiti sa secerom,dodati sve ostale sastojke i napraviti tijesto.
Napraviti dva valjka,koje uvaljamo u krupno sjeckane bademe,zatim rezeno krugove,svaki krug pritisnemo pecanom ili npr. dnom neke case koja ima neku "semu/motiv"....





...pretezno kristalne case imaju ugravirano na dnu semice.
sloziti keksice na lim za pecenje i peci u predhodno zagrijanoj rerni na 180C
oko 12 minuta..prohladiti i servirati.

Keksici od kikirikija i cokolade

Keksici od kikirikija i cokolade
Peanut butter and chocolate cookies

Za tamni namaz/krem vam je potrebno :

40gr maslaca
2zlice mlijeka
2 zlice secera u prahu
1/2 salice kakao u prahu
Ugrijati maslac i mlijeko ,dodati kakao u prahu i napraviti gustu smjesu,ostaviti je na stranu.

krem namaz

1/4 salice maslaca od kikirikija
2 zlice secera u prahu
Malo zagrijati maslac od kikirikija i u njega umijesati secer,tu smjesu takoder ostaviti na stranu.

Ove dvije smjese ce vam biti dodatak na osnovu tijesta,od njih cete dobiti crno i krem tijesto na kraju.

Osnovno tijsto

200gr maslaca
1 salica secera u prahu
2 zumanjka
2 vanilin secera
1 prasak za pecivo
2 salice brasna
U zdjeli umutiti omeksali maslac i secer,da postane pjenasto.
dodati jedan po jedan zumanjak..poslije svakog dodavanja zumanjka,smjesu dobro umutiti.
dodati preostale namirnice,ukljucujuci i preostalo mlijeko koje je ostalo od pravljenja tamne smjese.

Dobiveno tijesto podijeliti u dva dijela..u prvi staviti tanu namaz/kremu koju smo pravili na pocetu i …

Punjene lignje

Punjene lignje
6-8 lignji-ociscenih 100gr ciabatta kruha ili(obicni kruh dan star) 100gr bijele ribe-fileti 100ml maslinovog ulja 1glavica luka 50 gr slaninice 80ml bijelog vina 50gr maslaca 100gr kozica persun-po potrebi 2 cenja cesnjaka

Lignje ocistiti i ostaviti da se ocijede ili kupiti ociscenje!



 Na tavi prepeci sa obje strane kriske kruha,zatim od njega napraviti mrvice.
 Bijelu ribu I kozice,samljeti i ostaviti na stranu. Na malo masnoce dinstati isjeckani luk i cesnjak,toliko da promijeni boju,zatim dodati samljevenu slaninicu,ribu I kozice,prziti 5 minuta, sipati pola kolicine vina i pustiti da kuhanjem ispari,..na sve to dodati persin(ostaviti malo za posuti na kraju jelo).
 Istresti u zdjelu u mjesavinu luka i persina i pustiti da se ohladi
.

Kolac od maka i sira

Tjesto:
200g maslaca
200g secera
1 jajae
500g brasno
1 zlicica praska za pecivo

Fil od maka:
500g mljevenog maka
500ml mlijeka
200g secera
1 zlicica cimeta
80g gustina
2 jaja
4 zlice ulja

Fil od sira:
750g svjezeg kravljeg sira
300g secera
50g maslaca
3 jaja
40g gustina
3 jaja
40g gustina
1 limun,sok i korica
Priprema:
         Pomijesati brasno s praskom za pecivo i u 
njemu razmrviti margarin(maslac).
Dodati jaje, secer, te izraditi prhko tjesto.
(dobiju se fine mrvice)ako bas hocete tijesto da se ioblikuje morate dodati malo hladne vode.
Ostaviti na hladnom pola sata, razdijeliti u dva dijela
te polovicu staviti u zamrzivac, a drugu polovicu
tijesta u hladnjak/frizider.
 NADJEV OD MAKA Zagrijati mlijeko sa secerom i cimetom, dodati mak sa pomijesanim gustinom, pa kuhati oko 10 minuta. Maknuti s vatre i dodati razmucene zumanjke, a u ohladeno snijeg od bjelanjaka.
NADJEV OD SIRA 
Izmijesati zumanjke sa secerom i gustinom.
Primjesati sir, naribanu koricu od limuna i sok od limuna,otopljen mas…

Cimet rolnice(bezglutenske)

Evo me opet sa meni jako ukusnim recepticima bez glutena..
..ponekad mi bas pasu i uzivam u njima .



Bezglutenske cimet rolnice

Za tijesto je potrebno: 2 zlice kokosovog ulja 1 jaje 1 zlicica extrakta vanilije 1+1/2 salice mljevenih badema 1 zlica kokosovog brasna 1 zlicica sode-bikarbone prstohvat soli.
Premaz:

1 zlica cimeta med-kao zasladivac,po potrebi 5-6 vecih svjezih datulja (suhe,treba natopiti u toploj vodi,da omekanu) 5 zlica krupnije sjeckanih oraha
Glazura:
2 zlice meda 2 zlice kokosovog mlijeka





      Da bi napravili tijesto,zajedno stavimo,ulje,jaje,vanila extrakt u zdjelu i dobro izmijesamo.Zatim dodamo obje vrste brasna i sodu-bikarbonu,te malo soli...sve dobro izmijesati da ne ostane suhih dijelova.

Dobiveno tijesto staviti izmedu dva papira za pecenje i razviti u cetvrtastu oblik,velicine pecenog rolata,prije motanja.

Skloniti gornji papir ,pa naizmjenicno po tijestu staviti med,datulje i orase...sada zarolati u rolat pomocu donjeg papira ,te tako sa papirom staviti u zamr…