1. stu 2015.



             Bijelo pilece meso ,preporucju mnogi izvori zdrave prehrane.Ja pisem jedan recept  koji  se moze uvrstiti u takav izbor prehrane iako se pece u vrhnju,nije masno,samo je socno i jako ukusno.





Pileca prsa punjena sa tikvicama i feta sirom u krem umaku

5 komada pilecih prsiju(ja sam imala toliko u paketu)
2 vece tikvice
100gr feta sira
limunova korica
kopar,malo nasjeckati
sol,biber-po potrebi
400ml vrhnja za kuhanje
2 zlice senfa sa sjemenkama


Pileca prsa(ako su cijela,znaci dupla,presjeci da bi dobili 2 komada mesa)obrisati papirnim ubrusom,zatim svaki komad mesa zarezati ,tako da mu napravite dzep u koji cete stviti nadjev.





Meso doooobro posoliti i pobiberiti.
Ostaviti u zdjelu ,prekriti i ostaviti u frizider dok ne napravimo nadjev..

**ja meso stavim u frizider jer je kod mene jako toplo!
Tikvice oprati,posusiti i izrendati...rukama ih stisnuti da izadje voda.
dodati tikvicama fetu koju samo izmrvite i izmijesate sa tikvicam,NE soliti jer je feta slana.

Puniti dzep na svakom komadu mesa i zatvoriti cackalicom.

Namazati lim za pecenje sa malo maslaca ,zatim poslagati pripremljeno meso u njega.
U dubljoj posudi izmijesati 2 zlice senfa sa sjemenkama i vrhnje za kuhanje ,pa time preliti meso...stvaiti peci na 200c oko 35 minuta..mozda i malo duze,sve zavisi koliko je meso debelo ali ne prepeci jewr ce meso biti suho..meni je bilo sasvim dovoljno 35 minuta.

Pecenom mesu pri serviranju izvaditi ceckalice.


Servirati uz peceni slatki krompir i puno salate.

Kitnikez/Quince paste

     Cudan naziv ali ljubitelji Dunja zasigurno znaju o cemu je rijec! Prava delicija,posluzen sa mekom vrstom sira na tankom komadicu kre...