7. lis 2016.

Ljesnjak torta


Jedna rodjendanska torta.
Puna ljesnjaka i fine kreme !!






Ljesnjak torta

Biskvit:

9jaja
(odvojiti zumanjke od bjelanjaka)
300g secera
300g przenih mljevenih ljesnjak
1 vanilin secer 

Krema/fil:

9jaja
400g secera
200g cokolade za kuhanje
400g maslaca
1 zlica ruma


       Za biskvit,odvojiti zumanjke od bjelanjaka.
Zumanjke i secer,dobro izmijesati da postanju svjetle boje i pjenasti.
Dodati ljesnjake ,pa rucno izmijesati,zatim cvrsto ulupan snijeg od bjelanjaka..sve rucno lagano sastaviti.

Smjesu podjeliti na 3 dijela i peci zasebno u papirom za pecenje postavljenom kalupu(26cm)ako hocete okruglu tortu.

Ako hocete laksi nacin,tada cijelu smjesu istresete na namazan masnocom ipobrasnjen lim od pecnice i ispecete ,pa podijelite peceni biskvit na 3 lente/snite.

Priprema kreme/fila:
 Jaja izmijesati sa secer da posvjetle i zapjene,zatim staviti iznad vodene kupelji i mijesati  dok se ne skuha krema...kada se krema pocme zgusnjavati(na dnu zdjele se vidi trag kuhace kada mijesate kremu),dodati cokoladu i konstantno mijesati da se i cokolada istopi.

Skuhanoj kremi dodati maslac i mijesati da se istopi maslac,pklriti prozirnom folijom i pustiti da se potpuno ohladi.

Ohladjenu kremu dooobro izmixati da uveca volumen.
slagati tortu.




Kremu podijeliti na 4 djela..
..svaki biskvit premazati kremom,a preostalu kremu iskorietiti za ukrasavanje i premazivanje torte izvana.
Ja sam za ukras istopila 200g cokolade za kuhanje i izlila na nacrtani krug(26cm)..pustila da se cokolada ohladi i ocvrsne.
zatim treba ugijati roplom vodom noz i isjeci na onoliko dijelova koliko vi zelite,kao kada sjecete picu!




Broj komentara: 6:

  1. Davno nesto ovako prelepo nisam videla!

    OdgovoriIzbriši
  2. E ovo je ono što ja zovem tortom! Često ljudi ne vjeruju da su najbolje torte od jaja, lješnjaka/badema/oraha, putra i čokolade. Svi pitaju za brašno. Ma koje crno brašno!?! Ovo je savršeno! tvoji kolači su baš onakvi kakve i ja radim i volim. Bilježim!

    OdgovoriIzbriši
  3. Je,nova moda pravljenja i ukrasavanja torti me je zaustavila u pravljenju istih.Torte samo pravim za rodjendane jer tako imam dovoljno da se svi zasladimo,racunajuci i susjedstvo...

    OdgovoriIzbriši
  4. Postovana,tortu sam pokusala da napravim nocas. Imam veliki problem sa filom preredak je. Jaja su se lepo skuvala i imala su gustinu ali kad sam dodala cokoladu (za kuvanje) i maslac sve se pretvorilo u supu drzala sam i u zamzivacu i stegne se ali dok je napolju ili u frizideru postane tecno. Miksanjem postane svilenkastvfil i nista vise. Ukus je nesporno super samo sto sam je nafilovala sad kad sam izvadila iz zamrzivaca fil i vratila u frizider i vidim da mi fil curi. Katastrofa....

    OdgovoriIzbriši
  5. Postovana emina,tortu sam i sama radila po tudjem receptu(original link je ispod slike) i nisam imala nikakvih problema.ti si najvjerojatnije toplu cokoladu dodala u smjesu jaja ali i tako ne moze da se ne stisne fil....zao mi je ,meni se torta izuzetno dopala ,kao i mojim ukucanima i zato sam je uvrstila na popis moga bloga jer tu stavljam sve sto sam JAisprobala i sto mi je uspjelo a posebno ako mi se ukus svidio !!
    Srdac pozdsrav !!

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.