Preskoči na glavni sadržaj

Kitnikez/Quince paste

     Cudan naziv ali ljubitelji Dunja zasigurno znaju o cemu je rijec!
Prava delicija,posluzen sa mekom vrstom sira na tankom komadicu krekera ili kada vam padne nivo secera u krvi,jedna mala kockica ovog Kitnikeza ce da popravi situaciju.
Recept je jednostavna samo vam treba vrijeme i strpljenje!




Kitnikez

Dunje
Secer
Limun
Orasi ako volite

   Dunje oprati,ocistiti od sjemenki i staviti u serpu .
Doliti vode,samo toliko da pokrije dunje,limunov sok i koricu limuna.

Kuhati 20 minuta na srednjoj vatri i provjeriti da li su Dunje kuhane;ako jesu ,staviti ih u blender i izblendati u kasicu,ako nisu jos ih dokuhati i uraditi isti proces.

Dobivenu kasastu smjesu staviti nazad u serpu,dodati seceri i na laganoj vatri kuhati.

Na 1 casu pirea/kasice od dunja,staviti 1 casu secera.

**Limun se dodaje po potrebi,zato provjerite da li vam je dovoljno kiselkasto..ja sam stavila jedan limun na 3 case pirea od Dunja!

Paziti da ne zagori,stoga treba svako toliko u pocetku promijesati smjesu,dok pred kraj kuhanja  morate konstantno mijesati  dok se ne pokaze trag kugace na dnu serpe!


U tepsiju ili neke kalupe,sipati smjesu dunja ,poravanati i ostaviti da se stisne.

Posto treba sve odokativno da se radi a i strpljenje nekada nije na vasoj strani,zna se desiti da se smjesa nedovoljno skuha pa ostane tekuca,tj. ne moze se stisnuti.



Da bi popravili situaciju,,ponovo cete sve istresti u serpu,i nastaviti sa kuhanjem!!

Primjedbe

  1. Nikada nisam radila, ali to je nešto iz mog djetinjstva: radila ga je i to odlično, mamina prijateljica. Kakav sir, kakvi krekeri-čim bi ga donijela, ja sam odmah navalila .....

    OdgovoriIzbriši
  2. iskrena da budem,meni ni sir ni krekeri nisu potrebni kada mi dodje potreba za slatkim.
    Pocetak je zime i jos se na trznici nadje pokoja dunja po pristupacnim cijenama,tako da sam ih ove godine ovako iskoristilaa za slijedeci puta ne znam,treba vrijeme i strpljenje!!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …