Preskoči na glavni sadržaj

Kolac/kruh od maka i okusom narance

      Sezona nam je citrusa,pa u skladu s time i jos koji recept sa mirisima citrusa!!





Potrebno je :
4 jaja
200ml jogurta
125 ml maslinovog ulja
250gr brasna
50gr maka
2 zlicice praska za pecivo
250gr secera
2 kom.narance
(koricu naribati u secer,a sok iscjediti u casu)
vanilin secer
+
secer u prahu ,po potrebi,da se dobije gusta glazura
 
           Mokre sastojke staviti u jednu  vecu posudu.
U drugu posudu staviti staviti secer i naribanu narancinu koricu pa izmjesati ...ostaviti tako da stoji da secer upije sto vise miris narance!



Mokre sastojke lagano umutiti dodavajuci jedno po jedno jaje.
Dodati secer sa naribanom narancinom koricom i sve ostale suhe sastojke...izmijeasti rucno da se dobije glatka smjesa kao za biskvit.

Sipati u pripremljen duguljasti kalup(20x10) i peci na 200C oko 40-50 minuta.

U medjuvremenu isjeci na kolutove drugu narancu i sa par zlica secera kuhati u 1/2soka od prve narance !..kada se useceri,ostaviti za ukras!!

Od druge polovine soka i secera u prahu napraviti gustu secernu glazuru .
Pecen kolac ,ohladiti,premazati secernom glazurom i poslagati usecerene kolutove narance!

Primjedbe

  1. Pozdrav,
    Vam je potreban kredit za pokretanje poslovanja, proširili svoje poslovanje, završiti izgradnju kuće, ili otplate dugova, ne gubite vrijeme. Molimo, Kontaktirajte nas putem e-maila, na vaš zahtjev , i imati ideju o meni možete vidjeti kopiju mog identiteta, a zatim moj certifikat spreman.. Naše ponude na raspolaganju za sve, a naš interes je vrlo pristupačna.

    E-mail: pascalmichelandrethierry@outlook.fr

    PASCAL THIERRY

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdrav,
    Vam je potreban kredit za pokretanje poslovanja, proširili svoje poslovanje, završiti izgradnju kuće, ili otplate dugova, ne gubite vrijeme. Molimo, Kontaktirajte nas putem e-maila, na vaš zahtjev , i imati ideju o meni možete vidjeti kopiju mog identiteta, a zatim moj certifikat spreman.. Naše ponude na raspolaganju za sve, a naš interes je vrlo pristupačna.

    E-mail: pascalmichelandrethierry@outlook.fr

    PASCAL THIERRY

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …